Ovaj kolač su pravile naše bake ili tako bar kažu na društvenim mrežama.
Bilo kako bilo, ovaj recept je jednostavan, priprema se veoma brzo a većinu sastojaka imate u kuhinji, tako da je situacija ide u vašu korist, a ako se desi da nemate baš sve, ova poslastica neće koštati više od 200 dinara.
Sastojci
1 litar mleka
4 jaja
4 kašike griza
1 kašika brašn
5 kašika šećera
prstohvat kakaa
Priprema
U pola litra mleka stavite kašiku šećera, četiri kašike griza i četiri belanca. Kuvajte griz dok ne postane gust, a onda dodajte četiri prethodno umućena belanca. Sve to zajedno sjedinite i stavite u mokre male činiji ili modle da se ohladi.
Na laganoj vatri topite pet kašika šećera. Kada šećer počne da vri, dodajte pola litra vrele vode.
Dok se šećer topi, u odvojenoj posudi sjedinite četiri žumanca, kašiku brašna i pola litra mleka, pa sve to dodajte u smesu šećera i vode i neprestano mešajte dok se sve lepo ne sjedini - karamel krem je gotov.
Preko već ohlađenog griza, sipajte karamel preliv i malo kakaa, a onda vratite u frižider i sačekajte da se ohladi.