treba znato

MOŽE LI SE BRAŠNO POKVARITI? Kuvari kažu DA, a ovako se to prepoznaje

0

Iako će nam to ređe pasti na pamet nego kada je u pitanju mnoga druga hrana, ali i brašno se kvari.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Brašno može biti sigurno za jelo dugo, zbog toga što ima nizak udeo vlage i termički je obrađeno. Ono što je najvažnije jeste njegovo pravilno skladištenje.

 

OVO MORATE DA ZNATE: Kako bez vage izmeriti sastojke poput mleka, šećera, brašna, griza...?

 

Međutim, kako se ono kvari?

 

Ukoliko ostavite brašno otvoreno i izloženo na vazduhu, uništava se njegova tekstura. U kućama i stanovima gde temperatura doseže iznad 25 stepeni Celizijusa, brašno će se lakše ukvariti.

 

Koliko će dugo brašno trajati zavisi od njegove vrste. Najdugovečnije je belo brašno, koje može izdržati, pod idealnim uslovima, i nekoliko godina. Integralna brašna na sobnoj temperaturi izdržavaju kraće. Što više imaju ulja, brže se kvare.

 

Najbrže se kvare brašna sa visokim udelom masti, poput kokosovog.

 

Datum utisnut na pakovanju nema veze sa sigurnošću brašna, kažu stručnjaci. Dok nema sledećih znakova, možete ga koristiti za pripremu hrane:

 

Ako se brašno pokvari, imaće užegao miris, slično ulju, pošto se ulje u brašnu menja. Kritično je ako promeni boju. Naravno, buđ je znak da se pokvarilo.

Ukoliko su sitni insekti poput kuhinjskih moljaca prisutni, bacite brašno.

 

Ako je brašno napadnuto, ali sa svega par sitnih buba, možete ga zagrejati ili zamrznuti. Zagrejte ga na 60 stepeni u rerni na 30 minuta, ali ne i u mikrotalasnoj. U zamrzivaču ga držite 4 do 7 dana.

 

Najdugovečnije će brašno biti ako ga dobro skladištite. Čuvajte ga u posudi koja ne propušta, na suvom i hladnom mestu. Možete ga i zamrznuti za duži vek trajanja. Najbolje je čuvati ga u metalnoj, staklenoj ili tvrdoj plastičnoj posudi.

 

 

makonda-tracker