U slanim jelima može da zameni meso, u slatkišima je sastojak koji daje poseban i intenzivan ukus i odlično se kombinuje sa čokoladom. A još je i superzdrav!
U 100 grama kestenja nalazi se 131 kalorija, ali i još mnogo, mnogo toga! Od vitamina su najzastupljeniji C (26,7 mg), zatim E, A i vitamini iz B kompleksa, a od minerala sadrži najviše kalcijuma, magnezijuma (čak 54 miligrama!), cinka, gvožđa, bakra i mangana. Mislili ste da je to sve? Greška — jer kesten ima i odličnu proporciju omega 3 i 6 masnih kiselina i sve esencijalne aminokiseline!
Ovaj plod bogatog ukusa obiluje proteinima, vlaknima i mastima, a vrlo je popularan je brzo pruža osećaj sitosti, čini čuda za kardiovaskularno zdravlje, digestivno zdravlje, koristi se u ishrani dijabetičara, osoba s visokim krvnim pritiskom, anemijom i ljudi osetljivih gluten, jača kosti i zube, stimuliše funkcije nervnog sistema...
Bezbroj je načina da iskoristite kestenje, a mi vam predlažemo neke od sledećih recepata.
Posni rižoto s kestenjem
Sastojci:
- 300 grama seckane bundeve
- 400 grama pirinča
- 100 grama kuvanog kesenja
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- ulje po potrebi
- 100 grama putera
- litar bujona od povrća
- kašičica majčine dušice
- pola kašičice peršuna
- so i biber po potrebi
Priprema
Zagrejte ulje u dubljem tiganju, pa na njemu propržite sitno seckan crni luk i sitno seckan beli luk. Potom dodajte bundevu iseckanu na kockice, kašičicu majčine dušice, malo peršuna i na kraju pirinač. Uz neprestano mešanje dinstajte nekoliko minuta.
Zatim nalijte bujon od povrća i kuvajte pet minuta, sve vreme mešajući.
Nakon toga dodajte dobro skuvan i seckan kesten, pa kuvajte sve dok bujon ne ispari i pirinač ne bude lepo mekan. Dodajte so i biber po ukusu. Na vatri otopite puter i pomešajte ga s rižotom.
Pljeskavice od kestenja
Sastojci:
pola kilograma brokolija
jedna manja glavica crnog luka
2 jajeta
150 grama prezli
150 grama kuvanog ili pečenog kestenja
ulje po potrebi
so i biber po ukusu
ulje po potrebi
Priprema
Propržite sitno seckan crni luk na ulju, pa ostavite da se ohladi. U dubljoj činiji umutite dva jajeta i pomešajte sa iseckanim brokolijem i prezlama. Napravite kesten pire od kestena koji je dobro skuvan ili pečen, pa ga dodajte prethodnoj smesi. Začinite po ukusu, oblikujte pljeskavice i pržite na malo ulja.
Čokoladna kesten-torta
Sastojci:
*za biskvit
- 150 grama maslaca
- 100 grama šećera
- 400 grama mlevenog keksa
- 100 grama mlevenih oraha
- 120 grama tamne čokolade
- 1 supena kašika ekstrakta ruma
- 100 mililitara mleka
*za fil:
- 100 grama maslaca
- 120 grama šećera u prahu
- 500 grama kesten-pirea
- 2 kašike ruma
*za premaz
- 200 mililitara umućene slatke pavlake
- 2 kašike šećera
- malo kakaoa ili rendane crne čokolade
Priprema
*Biskvit
Mikserom umutite maslac i šećer, pa dodajte mleveni keks i orahe. Kad dobijete kompaktnu masu, sipajte i rum i otopljenu čokoladu, mutite jo minut, pa nalijte mleko i ponovo miksajte dok ne dobijete homogenu smesu. Izlijte u kalup obložen pek-papirom ili aluminijumskom folijom. Tresnite da se ravnomerno rasporedi i odložite u frižider na pola sata da se stegne.
*Fil
Mikserom umutite maslac i šećer, pa dodajte kesten-pite i rum i nastavite da miksate. Zatim izvadite biskvit iz frižidera i namažite ovaj film, pa ponovo stavite u frižider na još pola sata.
*Premaz
Umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa time premažite tortivu. Na kraju pospite kakaoom ili rendanom čokoladom.