vredi probati

Mekane kiflice, mirisna pita ili uštipci: 3 recepta za savršen doručak koji će vas svojim ukusom i mirisom raspametiti

0

Kvalitetan obrok je sjajna stvar - on nas duže drže sitima i zahvaljujući njemu puni smo energije. Ali, to sve važi ako znate šta da izaberete za prvi obrok u danu.

foto: Miljan Zivkovic/Shutterstock
foto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

 

Ako ste do sada za doručak konzumirali slatkiše, u vidu pahuljica i sl. onda probajte da tu naviku promenite. Bolje bi bilo da jedete nešto konkretno i slano, jer ćete u organizam uneti dovoljno energije kroz hranu, a uzgred ćete i držati na dobrom nivo šećer u krvi.

 

Zato vam ostavljamo recepte za savršene mekane kiflice, za uštipke bez kvasca i preukusnu crsku pitu. 

 

 

Sastojci:


Za testo:

 

750 grama mekog brašna

7 kašika ulja

10 kašika otopljene svinjske masti

pola litra toplog mleka

pola litra tople vode

40 grama kvasca

1 kašika soli

1 kašika šećera

punjenje po želji: sitan sir, džem, čokoladni krem (naš savet: probajte ovaj božanstven domaći krem od kokosa)...

 

Za premazivanje:

 

1 žumance

so, susam, kim, suncokretove semenke...

 

 

Priprema:


Umutiti kvasac u malo mlake vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Potom dodati mlako mleko, šećer i ulje, pa postepeno dodavati brašno i so, pa dobro promešati varjačom. Dodavati brašno po potrebi. Zamesiti i poklopiti i staviti na toplo mesto da nadođe 20-30 minuta.


Potom prebaciti testo na radnu površinu i podeliti na dvadesetak lopti. Razviti jednu oklagijom što je tanje moguće, premazati svinjskom mašću, ostaviti pet minuta da malo upije, pa iseći na koliko kiflica želite. U ovom delu namazati fil i motati kiflice.


Ređati kiflice u pleh, podmazan ili obložen pek-papirom, pa premazati četkicom umočenom u žumance i posuti solju, kimom, susamom i/ili semenkama.


Ostaviti tako još dvadesetak minuta da nadođe, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni dok ne dobiju lepu zlatnožutu nijansu.

 

Nastavak na sledećoj strani...

 

makonda-tracker