Kvalitetan obrok je sjajna stvar - on nas duže drže sitima i zahvaljujući njemu puni smo energije. Ali, to sve važi ako znate šta da izaberete za prvi obrok u danu.
Ako ste do sada za doručak konzumirali slatkiše, u vidu pahuljica i sl. onda probajte da tu naviku promenite. Bolje bi bilo da jedete nešto konkretno i slano, jer ćete u organizam uneti dovoljno energije kroz hranu, a uzgred ćete i držati na dobrom nivo šećer u krvi.
Zato vam ostavljamo recepte za savršene mekane kiflice, za uštipke bez kvasca i preukusnu crsku pitu.
Sastojci:
Za testo:
750 grama mekog brašna
7 kašika ulja
10 kašika otopljene svinjske masti
pola litra toplog mleka
pola litra tople vode
40 grama kvasca
1 kašika soli
1 kašika šećera
punjenje po želji: sitan sir, džem, čokoladni krem (naš savet: probajte ovaj božanstven domaći krem od kokosa)...
Za premazivanje:
1 žumance
so, susam, kim, suncokretove semenke...
Priprema:
Umutiti kvasac u malo mlake vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Potom dodati mlako mleko, šećer i ulje, pa postepeno dodavati brašno i so, pa dobro promešati varjačom. Dodavati brašno po potrebi. Zamesiti i poklopiti i staviti na toplo mesto da nadođe 20-30 minuta.
Potom prebaciti testo na radnu površinu i podeliti na dvadesetak lopti. Razviti jednu oklagijom što je tanje moguće, premazati svinjskom mašću, ostaviti pet minuta da malo upije, pa iseći na koliko kiflica želite. U ovom delu namazati fil i motati kiflice.
Ređati kiflice u pleh, podmazan ili obložen pek-papirom, pa premazati četkicom umočenom u žumance i posuti solju, kimom, susamom i/ili semenkama.
Ostaviti tako još dvadesetak minuta da nadođe, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni dok ne dobiju lepu zlatnožutu nijansu.
Nastavak na sledećoj strani...