recept

ČOKOLADNA FANTAZIJA ČIJI UKUS OBARA S NOGU: Mus BEZ jaja, brašna i - BEZ PEČENJA - poslastica koju ćete obožavati!

0

Zahvaljujući maskarpone siru i čokoladi ovaj kolač ima kremastu teskturu i bogat ukus. Iznenadite svoje ukućane i napravite nezaboravan desert.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

800 ml mleka, 300 g slatke pavlake, 180 g šećera, 50 g nezaslađenog kakao praha, 50 g gustina, 200 ml mleka, 10 g želatina u prahu, 60 ml hladne vode, 300 g čokolade za kuvanje sa 65% kakaoa, 200 g maskarpone sira, nezaslađen kakao prah za posipanje

 

Priprema:

 

Zagrejte mleko (800ml), slatku pavlaku i šećer na srednjoj temperaturi. U međuvremenu pomešajte kakao i gustin. Dodajte malo mleka(200ml) i dobro promešajte. Sipajte hladnu vodu preko želatina u prahu i ostavite 5-10 minuta da nabubri. Ulijte kakao smesu u vruće mleko. Neka proključa uz često mešanje.

 

Mešanjem skidajte i kakao smesu sa zidova šerpe jer, kad zbog gustina smesa krene da se zgušnjava, prvo počne po zidovima šerpe da se nakuplja. Kad prokuva nek krčka još 5 minuta uz često mešanje. Sklonite sa vatre i dodajte čokoladu. Otopite želatin na niskoj temperaturi i odmah sklonite sa vatre. Želatin ne sme da proključa inače neće odraditi svoj posao. Zatim želatin sipajte u smesu sa čokoladom i dobro promešajte.

 

Prebacite sve u veliku činiju, ostavite da se ohladi desetak minuta, pa dodajte maskarpone sir. Mutite mikserom samo dok se sve lepo ne pomeša. Ne mutite više od toga. Poprskajte pleh veličine 26 cm sa malo vode i obložite ga celofanom. Ulijte mus u pleh i poravnajte vrh. Ostavite u frižideru preko noći.

 

Izvadite mus iz pleha – stavite poslužavnik na vrh pleha i, držeći zajedno i pleh i poslužavnik, prevrnite pleh tako da je sad poslužavnik na dnu, a pleh odozgo. Skinite celofan, pa pospite mus kakaom. Secite vrućim nožem koji možete par sekundi držati u čaši sa vrućom vodom ili ga možete zagrejati iznad vruće ringle šporeta. Držite mus u frižideru.

 

 

makonda-tracker