divno!

STARINSKA POSLASTICA BEZ NARASTANJA TESTA: Štrudla sa makom i orasima oduševiće vas na PRVI ZALOGAJ! (RECEPT)

0

Brza štrudla bez narastanja testa. Omiljeni filovi mamiće vas na parče više.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci za testo:

 

2 belanceta

250 ml vrelog mleka

450 gr mekog brašna tip 400

10 gr svežeg kvasca

2 kašičice praška za pecivo

1 kašika šećera

pola kašičice soli

1 kašičica rendane limunove korice

100 ml ulja

 

Za nadev (za štrudlu sa makom):

 

200 gr mlevenog maka

100 ml vrućeg mleka

3 kašike šećera ili po ukusu

1 kesica vanilin šećera

2-3 pune kašike gušćeg pekmeza ili džema

 

Za nadev (za štrudlu sa orasima):

 

200 gr mlevenog oraha

100 ml vrućeg mleka

3 kašike šećera ili po ukusu

1 kesica vanilin šećera

2-3 pune kašike gušćeg pekmeza ili dzema

 

Za premaz štrudle:

 

2 žumanceta

2 pune kašike kisele pavlake

 

Priprema:

 

Belanca umutitte u čvrst sneg, pa zatim lagano dodajte vruće mleko i mutite sve vreme. Ostavite sa strane da se prohladi.

 

Za to vreme pripremite testo od navedenih sastojaka. Sve sastojke pomešajte u jednoj posudi pa postepeno dodajte u prethodnu smesu. Zatim umesite. Podelite testo na 2 dela, zbog različitog filovanja i ostavite da malo odmori.

 

Zagrejte 100 mil mleka pa prelijte preko maka i promešajte. zatim dodajte kesicu vanilin šećera i 2 kašike džema pa sve sjedinite.

 

Isti postupak ponovite i sa orasima. prelijte ih vrelim mlekom, dodajte vanilin šećer. Prelijte limunovim sokom da ne bi orasi potamneli u štrudli.

 

Oklagijom razvaljajte testo što tanje, rasporedite fil od maka preko, ali ne idite do ivica. Urolajte i prebacite u pleh. Isto ponovite sa drugim delom testa i filom od oraha.

 

Štrudlu premažite žumancima u koje ste dodali 2 kašike pavlake.

 

Pecite na 180 stepeni 20-30 minuta.

 

 

makonda-tracker