svi će misliti da ste je pravili satima!

Bez pečenja, od samo 6 sastojaka: Superbrza HAVANA TORTA je raskošna, slasna i jedinstvenog ukusa (RECEPT)

0

Lagana je i vrlo prijatna, a prikladna je kako za vrele letnje dane, tako i za zimske porodične ručkove u prazničnim predvečerjima. Havana torta priprema se vrlo jednostavno, a njen ukus se pamti dugo.

foto: Y. A. Photo/Shutterstock
foto: Y. A. Photo/Shutterstock

Nije poznato da li je Havana torta nazvana tako zato što potiče sa Kube ili zbog činjenice da je lagana, kremasta i idealna za sunčane dane, ali ceo svet je zna pod ovim imenom. Međutim, daleko od toga da se ona jede samo leti — orašasti plodovi neizostavan su deo zimske kuhinje i prazničnih dezerta (baš kao i predivni karamel), pa je ova poslastica sve popularnija i tokom sezone novogodišnjih i božićnih praznika.

 

Sastojci:

 

  • 1 litar mleka
  • 30 gr želatina
  • 400 grama šećera
  • pola litra slatke pavlake
  • 200 grama pečenih lešnika
  • 200 grama napolitanki sa lešnikom


Priprema


Uz mešanje, na tihoj vatri otopiti polovinu od odvojene količine šećera (dakle, oko 200 grama). Zatim je izlijte na tacnu prekrivenu pek-papirom i ostavite da se stegne i prohladi. Uzeti 150 mililitara mleka i ubaciti želatin da nabubri. Ostatkom mleka preliti preostalih 200 grama šećera, pa stavite da provri na srednjoj vatri. Kad proključa, dodajte želatin i mešajte nekoliko minuta, pa stavite da se hladi na sobnoj temperaturi i posle sat vremena odloižite u frižider. Trebalo bi da dobijete nešto gušću smesu.


U odvojenoj činiji umutiti slatku pavlaku, pa je sjediniti s mešavinom od mleka i želatina.


Zatim onu prvu turu šećera koja se ohladila i stegla na tacni izlomite na manje komade, pomešajte sa izlomljenim napolitanka i lešnicima i stavite u blender.
Uzmite kalup za torte i prekrijte ga providnom folijom (ne štedite foliju i obložite nekoliko puta). Po dnu pospite malo ove smese iz blendera, pa sipajte deo fila od mleka, slatke pavlake i želatina. Ponovo poređajte smesu iz blendera, pa opet fil i tako dok ne potrošite sav materijal.


Na kraj treba da idu suvi sastojci, odnosno miks izlomljenog šećera, napolitanki i lešnika.


Kad sve rasporedite, odložite tortu u frižider da prenoći.


Ujutro izvadite folijom (da vam ne bi ispala, treba da bude više slojeva!), stavite u zvono za torte. Secite parčite i uživajte u svakom zalogaju!

 

Havana torta
foto: Aight05/Shutterstock

 

makonda-tracker