Ako preferirate torte koje nisu previše slatke i čokoladne, a dopada vam se spoj ukusa višnje i kakaoa, ova će vam se garantovano dopasti.
Sastojci:
Za kore
- 6 jaja
- 140 grama šećera
- 160 grama oštrog brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1,5 kašika ulja
- 1,5 kašika tople vode
- prstohvat soli
- prstohvat praška za pecivo
Za fil
300-400 grama višanja bez koštice
300-400 mililitara sok od višanja
100 grama šećera
vanilin šećer
3-4 kašike gustina
Priprema
Za koru
Umutiti belanca sve dok ne dobijete čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer, pa žumanca, sve vreme muteći.
Pomešati brašno s kakaoom i praškom za pecivo, pa dodavati prvoj smesi malo po malo, uz neprestano mešanje varjačom. Sipati ulje i vodu, pa sve dobro promešati.
Izliti u kalup za pečenje obložen pek-papirom, pa peći oko 30-45 minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni.
Nakon što se prohladi, preseći biskvit horizontalno na dva jednaka dela.
Za fil
Pomešati u dubljem tiganju ili u šerpici sok od višanja sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodati višnje i staviti da prokuva, pa ukuvati gustin, uz postepeno dodavanje, kako bi se izbeglo stvaranje gromuljica.
Potom vruće preliti preko donjeg dela biskvita i prekriti gornjim.
Dekorisati po ukusu sosom od višanja, rendanom čokoladom, topljenom čokoladom itd.