neodoljiva

I hrskava i kremasta, po ukusu sladokusaca: Brza Napoleonova torta za koju vam ne treba rerna (RECEPT)

0

Predivna torta najpoznatija kao Napoleonova odavno je osvojila svet, a mi vam predstavljamo varijantu koja se ne peče i priprema se veoma brzo, a ukusna je kao original.

foto:  Dmitriy Khvan/Shutterstock
foto: Dmitriy Khvan/Shutterstock

Francuzi će obično nazvati ovaj očaravajući dezert mille-feuille, što znači "hiljadu listova", zbog višeslojne strukture sastavljene od mekanih kora i fila, ali je ona u svetu poznatija kao Napoleonova torta. Ovo ime dobila je zahvaljujući tome što ju je prodavalo nekoliko najcenjenijih poslastičarnica za vreme Napoleona Bonaparte, kada je polako počela da osvaja najpre Evropu, a potom i planetu.


U pitanju je poslastica po meri najvećih sladokusaca, ako vam je potrebna brža verzija, bez pečenja kora, ova varijanta se pokazala kao vrlo ukusna.

 

Sastojci


Kora:

  • 250 grama slanih krekera

Fil:

  • 3 jajeta
  • 600 mililitara mleka
  • 180 grama šećera
  • 70 grama brašna
  • 180 grama putera
  • 2 kesice vanilin šećera


Priprema


Izvadite puter iz frižidera da odstoji na sobnoj temperaturi.


Mikserom ilii mutilicom dobro umutite jaja, uz postepeno dodavanje šećera. Potom polako dodajte brašno, uz nepretano mešanje kako ne bi ostale grudvice.


Kada dobijete glatku smesu, odvojte trećinu od pripremljenog mleka (dakle, oko 200 mililtiara) i promešajte, pa onda postepeno dodajte ostatak mleka. Stavite da se prokuva, sve vreme mešajući, pa smanjite na srednju temperaturu, a kad se zgusne toliko da podseća na puding, sklonite s vatre. Stavite da se hladi.


Umutite mikserom puter i dve kesice vanilin šećera. Kad dobijete kompaktnu smesu, smanjite mikser na najmanju brzinu i dodajte prethodno pripremljenu smesu kašiku po kašiku.


Po podlozi za tortu poređajte krekere, pa premažite filom, pa ponovo ređajte krekere i tako sve dok ne potrošite materijal. Odozgo ukrasite mrvljenim ili mlevenim krekerima.

 

 

makonda-tracker