prijatno!

IZVRSNE i po receptu slavnog kuvara: Trikovi Džejmija Olivera za najukusnije domaće LAZANJE

0

Čuveni Džejmi Oliver ima fantastične savete za pripremu najukusnijih lazanja – od sastojaka, preko ređanja slojeva, do pečenja

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Često se smatra da je priprema lazanja kod kuće posao koji dugo traje i naporan je, mada Džejmi Oliver ističe da to uopšte ne mora da bude slučaj – posebno ako znate kako da uštedite vreme.

 

 

Neke sastojke možete iskoristiti i od prethodnog ručka, recimo pečeno meso za brži ragu, ili rikota sir na mesto belog sosa.

 

  • Meso

 

Meso za lazanje slobodno napravite od već pečenog mesa (ako ste ga pripremali prethodnog dana). Ako ga nemate, probajte sa sporo kuvanom govedinom ili svinjetinom, i to uz luk, celer, šargarepu, beli luk i paradajz. Što ga duže kuvate, imaće bolji  ukus. Možete koristiti i mleveno meso sa slaninicom i biljnim začinima. Zapamtite: važno je vreme krčkanja mesa na šporetu. Oliver predlaže čak i pačetinu sa crvenim vinom, paradajzom i spanaćem.

 

  • Vegeterijanska lazanja

 

Vegeterijanska verzija takođe je prava eksplozija ukusa, ali još brža za pripremu jer ne morate dugo da krčkate meso. Oliver lazanje bez mesa pravi sa prazilukom, rikota sirom i paradajzom. Za brzu porodičnu večeru, Džejmi koristi kvalitetni rikota sir za kremasti sos, uz luk i sloj svežeg spanaća. Iseckajte, propržite na maslinovom ulju i dodajte malo limunove korice, a onda pecite 10 minuta u zagrejanoj rerni. Pečeno povrće je takođe dobar izbor za vege lazanju; on dodaje plavi patlidžan, paprike, luk, a uz sve to bešamel sos. Džejmi ističe da ovakvi recepti u zamrzivaču mogu da potraju i do tri meseca.

 

Lazanje
foto: Shutterstock

 

  • Kako se ređa?

 

Da napravite lazanje od svih ovih slojeva na najbolji način, imajte sve pri ruci. Oliver koristi sveže testo za lazanje, koje se može kupiti u supermarketima i ne moraju se prethodno pripremati.

 

Počnite sa slojem sosa od paradajza na dnu posude u kojoj pečete lazanju, ili ragu od mesa, ako pravite mesne lazanje. Dodajte testo za lazanje. Dodajte sloj belog sosa, pa opet testo. Sipajte paradajz sos/meso, testo i beli sos. Ređajte dok ne istrošite sastojke, a završite sa belim ili crvenim sosom, koji ostane, pa na kraju narendajte sir ili parmezan. Odlično ide i mocarela sir!

 

  • Pečenje

 

Lazanje se uvek peku u rerni, pa je najpre zagrejte na 200 stepeni. Lazanje prekrijte folijom prvih 30 minuta, a onda je skinite i pecite još 10-20 minuta, sve dok vrh nije hrskav i zlatne boje.

 

 

makonda-tracker