zdravo i superukusno

Nije od krompira, a mnogima je JOŠ UKUSNIJI: Recept za pire s MANJE kalorija koji MORATE ISPROBATI

1

Odličan prilog svakom ručku s mesom može biti i zdrav i ukusan pire od karfiola, a donosimo vam recept kako ga možete spremiti za kratko vreme i oduševiti ukućane!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Karfiol mnogi obožavaju, jer ne samo što je superzdrav, te se u samo 100 gr ovog povrća nalazi skoro 100% preporučene dnevne doze vitamina C, on je i veoma, veoma ukusan.

 

 

Karfiol vam može poslužiti i kaoo odlična zamena za krompir. U istoj količini karfiola i krompira, prvo povrće će imati oko 50 kalorija manje na 100 grama! Karfiol ima prilično neutralan ukus, pa je važno naći caku za njegovu pripremu.

Dok stručnjaci uglavnom preporučuju da ga jedete pečenog, možete isprobati i recept za pire od karfiola koji se perfektno slaže uz bilo koje meso!

 

Sastojci:

 

  • 2 kašike (oko 30 g) neslanog maslaca
  • 1 veći luk
  • 4 čena belog luka
  • 1 glavica karfiola, iseckana
  • 2 šolje (malo manje od pola litra) pavlake za kuvanje ili, po želji, pileći temeljac
  • grančica timijana
  • so

 

Priprema:

 

U velikom loncu otopite maslac na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i beli luk i propržite uz stalno mešanje, dok sve ne bude mekano (oko 5 minuta okvirno). Smanjite temperaturu po potrebi, da luk ne bi postao braon.

 

Dodajte karfiol, pavlaku za kuvanje (ili pileći temeljac) i timijan. Prekrijte, ostavite da se krčka i kuvajte, uz prilagođavanje temperature, dok karfiol skroz ne omekša (oko 5 do 6 minuta).

 

Sklonite poklopac i ostavite da se krčka dok se tečnost ne smanji na, otprilike 3/4 (oko 20 minuta). Izvadite timijan.

 

Potreban vam je blender ili štapni mikser: izmiksajte karfiol do forme glatkog pirea. Začinite solju. Služite toplo.

 

 

makonda-tracker