Ukoliko obožavate ukus bundeve, sigurno ćete uživati u ovim nesvakidašnjim zalogajima ― bilo da je preferirate u slanoj ili u slatkoj varijanti.
Jeste li znali da se u 100 grama bundeve nalazi samo 28 kalorija?
Interesantno je da je ovo povrće nije velike hranljive, ali je izuzetne lekovite vrednosti: u njemu se nalazi čak 90 odsto vode, zatim obilje minerala poput kalijuma fosfora, kalcijuma, mangana i gvožđa, a tu su i vitamini A, B1, B2, B3, B6, PP, C, niacin, folna kiselina... Bundeva se vari vrlo lako, obiluje enzimimima i pektinom, a sadrži i značajnu količinu karotenoida...
Zato ne propustite priliku da ove jeseni uživate u najlepšim svežim bundevama, a pored uobičajene zapečene ona se može naći u vašem porodičnom jelovniku i kao sastojak za neko ukusno jelo ili dezert.
- Rižoto s bundevom
Iseckajte pola kilograma bundeve na kockice, poprskajte uljem (najbolje maslinovim) i stavite da se ispeče. Potom je ostavite da se hladi.
Iseckajte glavicu crnog luka i propržite na srednjoj vatri malo ulja ili putera, pa kad omekša dodajte jedan čen belog luka i 280 grama pirinča. Nalijte 100 mililitara belog vina i smanjite na tihu vatru i uz povremeno mešanje krčkajte sve dok vino ne ispari. Potom dodati 130 mililitara vode, poklopiti i ostaviti da se krčka, uz dodavanje vode kad god ispari.
Kad je pirinač na pola kuvanja, dodajte dve trećine od iseckane bundeve i nastavite da dodajete vodu kad ispari. Kad pirinač bude potpuno mekan, sipajte soli i bibera po ukusu, pa dodaje dve kašike kisele pavlake i šaku rendanog parmezana. Pospite preostalom jednom trećinom iseckane bundeve.
Služite uz prženu slaninu.
- Fokača od bundeve
U dubokoj činiji pomešajte pire od 200 grama bundeve sa 180 grama brašna, kvascem i soli po ukusu. Dodajte 150 mililitara tople vode, zamesite i ostavite da se podigne. Posle pola sata, premesite testo, pa ga stavite u podmazan kalup za pečenje i protresite da se izjednači.
U jednoj šolji pomešajte 0,5 dl maslinog ulja, 70 grama ruzmarina i 40 grama crnog kima, pa time prelijte testo. Poređajte masline, pa ostavite da odstoji 20 minuta. Po ukusu dodajte slaninicu, kobasicu seckanu na kolutove i sl.
Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na na 200 stepeni oko 20 minuta.
- Brauni od bundeve
Umutite šest belanaca sa 180 grama šećera, pa kad se napravi sneg dodajte dobro izrendanu bundevu.
Tome potom dodajte 200 grama mekog brašna pomešanog s jednom kesicom praška za pecivo i 60 grama kakaoa. Mutite najslabijom brzinom miksera sve dok ne dobijete kompaktnu masu.
Izlijte u kalup obložen pek-papirom i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na na 180 stepeni najmanje pola sata.