Iako na prvi pogled deluje jednostavno spremiti pire, ovo će vam ipak pomoći da on bude neodoljiv
Pire krompir je jedan od specijaliteta koji se najčešće iznosi na srpsku trpezu, a praktično da nema uz šta ovaj jednostavan obrok ne "paše" piletina, sarma, podvarak, šnicle. Pire je savršen izbor uz doslovce sve.
Nije filozofija napraviti pire krompir, u suštini ovo bi trebalo da bude jednostavan zadatak, no uprkos tome većina domaćica ne dobije uvek savršeno pripremljen pire.
Ponekad je problem u teksturi, ponekad su prisutne grudvice, ponekad je isuviše skuvan, bez mirisa. A kako se zapravo priprema najbolji pire? Ovu tajnu otkriva slavni televizijcki kuvar Markus Evridej, koji je nagrađen i Mišelinovom zvezdicom.
On je u svojoj novoj knjizi rešio da obelodani trikove za perfektan pire, a kaže da treba pratiti tri osnovna koraka.
- Krompir isecite jednako, kuvajte ga ravnomerno i ne žurite - savetuje.
Evridej tvrdi da mnogi prave grešku jer krompir seku na komade različite veličine, te da ga prebrzo skuvaju.
- Prvo ogulite krompir, zatim ga operite i isecite na jednake delove, inače će se manji komadi prekuvati, a pre nego što se raspadnu apsorbovaće vodu, pa će na kraju vaš pire biti vodenast i bez ukusa. Polako kuvajte krompir u slanoj vodi; ako proključa isuviše brzo prekuvaće se spolja, a u sredini će ostati nedovoljno kuvan, zbog čega se stvaraju grudvice. Kada se krompir skuva, a pritom se ne raspada, ocedite ga i ostavite da odstoji pet minuta, pa ga potom protresite i vratite u šerpu i na ringlu. Krompir treba da bude dovoljno vruć kako bi maslac kad ga dodate mogao da se rastopi - objasnio je ovaj slavni kuvar.