Zdrave i ukusne obroke za posao, sa sastojcima koji će vam dati snagu, lako ćete napraviti kod kuće.
Svaki recept možete rasporediti u nekoliko obroka za koje vam ne trebaju prilozi. Danas vam predlažemo njoke, koje za razliku od drugih mogu da se služe i hladne.
Sastojci
400 g kukuruznog griza (palente)
1/2 kašičice soli
4 kašike ulja
8 dl vode
jaje
150 g kukuruznog ili pšeničnog oštrog brašna
Priprema
Posolite vodu, sipajte ulje i stavite da provri. Smanjite vatru na srednju i sipajte palentu neprestano mešajući. Kada se sve sjedini, ostavite još minut, pa sklonite s ringle da se prohladi.
Zatim umešajte jaje i postepeno dodajte brašno. Na pobrašnjenoj podlozi zamesite mekano testo, pa ga podelite na četiri dela. Svaki deo oblikujte u valjak širok 3 cm, pa nožem isecite na šnite debljine 1 cm.
Vlažnim rukama pravite njoke i odlažite ih na tanjir. Skuvajte ih u kipućoj slanoj vodi – od momenta kad isplivaju na površinu, kuvajte ih još najviše 5 minuta. Izvadite ih šupljikastom kašikom i poslužite kao prilog uz meso ili grilovano povrće.