Postoje dve glavne razlike koje treba da znate i shodno tome koristite jedan ili drugi
Beli luk je jedan od najpopularnijih začina širom sveta. U Italiji se koristi u pesto i sosovima od paradajza. U kineskoj kuhinji, to je ključni sastojak pomfrita i jela sa rezancima. U Meksiku, beli luk je obavezan u receptima za biriju i variva.
Popularnost belog luka je takođe duboka u Sjedinjenim Državama. Amerikanci koriste različite oblike belog luka, uključujući zgnječeni, mleveni, u prahu, itd. Seckanje svežeg belog luka je ono što bi profesionalci smatraju najboljim, ali za one kojima smeta njegov jak miris postoje pogodnije opcije.
Zamrznute kocke belog luka, beli luk u prahu, so od belog luka i tegle sa mlevenim belim lukom su spremni za upotrebu i ne zahtevaju pripremu. U supermarketima možete naići i na granulirani beli luk, koji je najsličniji belom luku u prahu, ali to dvoje nije potpuno isto.
Evo šta treba da znate o granuliranom belom luku u odnosu na beli luk u prahu.
Kako čuvati beli luk da ostane moćan i svež?
Šta je beli luk u prahu?
Beli luk u prahu je dehidrirani beli luk koji je sitno sammleven. Granule su male, ali im je ukus koncentrisaniji od nekih drugih vrsta belog luka. Međutim, beli luk u prahu nije tako intenzivan kao svež beli luk - ništa zapravo nije.
Za razliku od svežeg belog luka koji je isečen ili mleven, beli luk u prahu je stabilan. Čak i nakon što otvorite bocu belog luka u prahu, može trajati mnogo godina ako se čuva na hladnom i suvom mestu, na primer u hermetički zatvorenoj posudi za skladištenje hrane u vašoj ostavi.
Čuvanje belog luka u prahu u frižideru takođe može produžiti njegov rok trajanja.
Još jedan savet za produženje veka vašeg belog luka u prahu? Nemojte ga prskati direktno po hrani koju kuvate na šporetu. Para koja se diže može zarobiti vlagu u prahu belog luka, uzrokujući da se zgrudva i brže se pokvari. Umesto toga, kašikom izvadite deo belog luka u prahu i tako začinite hranu.
Šta je granulirani beli luk?
Granulirani beli luk je začin koji je sličan belom luku u prahu. Kao i beli luk u prahu, granulirani beli luk se pravi od dehidriranog belog luka. Dakle, takođe je stabilan i verovatno će trajati duže od svežeg seckanog ili mlevenog belog luka. Takođe možete da ga skladištite na sličan način - u hermetički zatvorenoj posudi u ostavi ili frižideru.
Pa, u čemu je onda razlika? Kao što kafa ima različite veličine mlevenja, tako i dehidrirani beli luk. Granulirani beli luk je krupnijeg mlevenja, što mu daje grublju teksturu. Nije fino mleven kao beli luk u prahu, tako da su granule belog luka veće veličine. Tekstura granulisanog belog luka se često upoređuje sa kukuruznim brašnom ili peskom.
Kako koristiti beli luk u prahu?
Mnogi ljudi imaju beli luk u prahu na stalku za začine jer je zgodan i lak za upotrebu. Upotreba belog luka u prahu je laka stvar - koristite kašiku za merenje i raspršite je po jelu.
Takođe možete da pospite beli luk u prahu direktno na hranu, ali to se ne preporučuje za topla jela jer para može da dovede do zgrudnjavanja začina i gubitka svežine.
Iako beli luk u prahu nije tako intenzivan kao svež beli luk, ne treba vam mnogo da biste obavili posao. Mnogi recepti zahtevaju samo ⅛ ili ¼ kašičice belog luka u prahu.
Beli luk u prahu možete dodati raznim slanim jelima, kao što su sosovi za testenine, pomfrit i pečeno povrće. Takođe je ukusan začin za trljanje mesa i tako začine.
Kako koristiti granulirani beli luk?
Možete koristiti granulirani beli luk kao i beli luk u prahu. Postoji samo jedno upozorenje - beli luk u prahu ima snažniji ukus, pa ako želite da ga zamenite granuliranim belim lukom, koristite otprilike dvostruko više od onoga što piše u receptu. Ako ste neko ko je osetljiv na beli luk, možda ćete više voleti granulirani beli luk jer je manje intenzivan.
Postoji još jedna prednost korišćenja granulisanog belog luka - manje je sklon grudvicama, tako da se bolje upija u jelima teškim kao što su sosovi i supe. Ovaj recept za kremastu supu zahteva beli luk u prahu, ali ga možete zameniti granuliranim belim lukom.
Bonus video:
Glumci u emisiji seckaju crni luk