delotvorno

Kako da za samo 100 dinara uklonite žute mrlje i neprijatne mirise sa jastuka? Ne treba vam veš-mašina!

0

Postoje jastuci koje nije moguće oprati mašinski, a u tim slučajevima napravite ovu čudesnu smesu i gledajte kako mrlje i mirisi nestaju za tili čas 

KAKO UKLONITI MRLJE I MIRISE IZ POSTELJINE
KAKO UKLONITI MRLJE I MIRISE IZ POSTELJINE foto: Shutterstock / aslysun

Ukoliko imate jastuk koji ne može da se pere u mašini i ne želite da plaćate skupe usluge hemijskog čišćenja, a žute mrlje vam smetaju i izazivaju neprijatnost, vreme je da isprobate jedan super trik.


Svaki jastuk akumulira mrtve ćelije kože, ulja i znoj iz našeg tela dok spavamo, tako da se mora redovno čistiti.

 

Studija koju je sproveo Amerisleep pokazala je da čak i nakon samo jedne nedelje upotrebe, neoprana jastučnica može da sadrži 17 puta više bakterija od prosečne toaletne daske, sa do tri miliona jedinica koje formiraju kolonije (CFU) po kvadratnom inču.

 


Međutim, ne mogu se svi jastuci bezbedno prati u mašini za pranje veša, posebno oni sa delikatnim materijalima ili posebnim punjenjem.

 

Osim toga, u skladu sa troškovima života, ljudi traže jeftinije načine za čišćenje predmeta u svojim domovima, od kojih mnogi uključuju izbegavanje korišćenja mašina za pranje veša ili usluge hemijskog čišćenja, jer to može biti skupo.

 

Srećom, postoji alternativni metod koji možete koristiti za efikasno čišćenje jastuka bez potrebe za pranjem, tvrdi Alen Civlak, stručnjak za čišćenje i vlasnik Mari’s Kitchen Flour Sack.

OČISTITE JASTUKE BRZO I LAKO
OČISTITE JASTUKE BRZO I LAKO foto: Shutterstock

 

Ovo rešenje za čišćenje koristi dva najjeftinija proizvoda za čišćenje na policama supermarketa - sodu bikarbonu i sirće.

 

Ovaj trik za čišćenje koštaće vas manje od 100 dinara. Cene su zasnovane na proizvodima brendiranih u supermarketima koji koštaju oko 30 dinara za pakovanje sode bikarbone od 200 g i 70 dinara za bocu sirćeta od 500 ml.

 

Da biste očistili jastuke, počnite tako što ćete skinuti sve jastučnice, navlake ili štitnike pre nego što jastuke obilno pospite sodom bikarbonom. Uverite se da su obe strane pokrivene.

 

Sledeći korak je prskanje sode bikarbone rastvorom sirćeta. Da biste to učinili, pomešajte jednake delove vode i belog sirćeta u bočici sa raspršivačem.

 

SODA UKLANJA I NAJTVRDOKORNIJE FLEKE
SODA UKLANJA I NAJTVRDOKORNIJE FLEKE foto: Sunny Forest/Shutterstock

 

Lagano poprskajte jastuke rastvorom sirćeta i vode. Reakcija između sode bikarbone i sirćeta pomaže u „razbijanju mirisa i uklanjanju mrlja“.

 

Ostavite jastuke da odstoje sa sodom bikarbonom i sirćetom najmanje 30 minuta.

 

Ovo daje sastojcima vremena da rade na uklanjanju mirisa i osvežavanju jastuka.

 

Nakon toga koristite četku ili usisivač sa dodatkom za tapaciranje da biste uklonili sodu bikarbonu i sve ostatke nečistoća. Uverite se da su obe strane jastuka temeljno očišćene.

 

Ako vreme dozvoljava, jastuke možete staviti na sunce da se osuše na vazduhu. Sunčeva svetlost ima „prirodna dezinfekciona svojstva“ i može pomoći u tome da „eliminišete dugotrajne mirise“.

 

Bonus video:

Trik mame za pronalaženje deteta kad se izgubi

 

makonda-tracker