Popularna glumica ne krije da je velika gurmanka, a u kuhinji se snalazi izvanredno. Jedan od njenih specijaliteta je domaći hleb koji se lista i ima neodoljiv premaz od belog luka.
Glumica Dragana Mićalović, koju smo proteklih godina gledali u serijama "Igra sudbine", "Od jutra do sutra" i "Tajne vinove loze", ne deli mnogo detalja o svojoj privatnosti, ali je svima koji je prate na Instagramu jasno da je velika ljubiteljka kulinarstva.
Glumica je u više navrata pokazala u kakvim jelima uživa i šta rado sprema, a jednom prilikom je tokom gostovanja u emisiji "Praktična žena" podelila jedan od svijih fenomenalnih recepata –domaći hleb koji jednostavno morate da probate ako ste ljubitelj peciva.
Reč je o lisnatoj pogači sa premazom od belog luka i maslinovog ulja, a njen glavni trik je način ređanja testa u kalupu.
Hleb-pogača Dragane Mićalović
Za testo:
- 375 g brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 30 g putera
- 1 jaje
- 120 ml mleka
- 60 ml vode
Za premaz:
- 3 glavice belog luka
- malo maslinovog ulja
- 150 g putera
- so i biber
- peršun
Priprema
- Najpre odsecite krajeve belog luka pa prelijte maslinovim uljem po ukusu, pa dodajte malo bibera i soli i umotajte u aluminijumsku foliju. Stavite u rernu da se zapeče na 180 stepeni dok čenovi ne budu skoro kremasti, ali proveravajte redovno i pazite da ne izgori.
- U malo toplog mleka razmuitite suvi kvasac sa šećerom, pa ostavite da se "aktivira". U čistu činiju sipajte brašno, prašak za pecivo i so, pa tome dodajte nadošli suvi kvasac, jaje i puter (na sobnoj temperaturi) i sve to dobro zamesite. Ako se previše lepi, po potrebi dodajte još brašna.
- Ostavite da odstoji opkriveno krpom oko sat vremena na toplom mestu.
- Premesite i prebacite na pobrašnjenu površinu, pa oklagijom razvucite testo u tanji krug.
- Izvadite čenove belog luka iz ljuske, a ako je dobro pečeno – one će lako skliznuti. Pomešajte s puterom koji je odstojao na sobnoj temperaturi i dodajte peršun po ukusu. Sve posolite, lepo pomešajte i time namažite testo.
- Ključni korak da bi hleb bio lisnat: Presecite testo, namazano i razvučeno u krug, na 3-4 široke trake koje ćete rasporediti jednu preko druge, pa njih presecite na kvadrate i ređajte u mali kalup za pečenje, prethodno obložen pek-papirom.
- (Opciono) Po želji možete namazati jednim žumancetom i posuti susamom.
- Pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 200 stepeni, dok ne bude gotovo.
BONUS VIDEO
Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba?