laka priprema

Lisnati hleb s belim lukom po receptu Dragane Mićalović: Pravi se u nekoliko poteza, a ukus je veličanstven (RECEPT)

0

Popularna glumica ne krije da je velika gurmanka, a u kuhinji se snalazi izvanredno. Jedan od njenih specijaliteta je domaći hleb koji se lista i ima neodoljiv premaz od belog luka.

Dragana Mićalović je jedna od omiljenih mladih glumica, a njenim fanovima je poznato da je vrlo vešta u kuhinji.
Dragana Mićalović je jedna od omiljenih mladih glumica, a njenim fanovima je poznato da je vrlo vešta u kuhinji.foto: hipokampelefentokamela/Instagram

Glumica Dragana Mićalović, koju smo proteklih godina gledali u serijama "Igra sudbine", "Od jutra do sutra" i "Tajne vinove loze", ne deli mnogo detalja o svojoj privatnosti, ali je svima koji je prate na Instagramu jasno da je velika ljubiteljka kulinarstva.


Glumica je u više navrata pokazala u kakvim jelima uživa i šta rado sprema, a jednom prilikom je tokom gostovanja u emisiji "Praktična žena" podelila jedan od svijih fenomenalnih recepata –domaći hleb koji jednostavno morate da probate ako ste ljubitelj peciva.


Reč je o lisnatoj pogači sa premazom od belog luka i maslinovog ulja, a njen glavni trik je način ređanja testa u kalupu.

Hleb-pogača Dragane Mićalović

 

Lisnati hleb Dragane Mićalović s belim lukom
Lisnati hleb Dragane Mićalović s belim lukomfoto: Prakticna zena/YouTube Printscreen

Za testo:

 

  • 375 g brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 30 g putera
  • 1 jaje
  • 120 ml mleka
  • 60 ml vode


Za premaz:

 

  • 3 glavice belog luka
  • malo maslinovog ulja
  • 150 g putera
  • so i biber
  • peršun


Priprema

  1. Najpre odsecite krajeve belog luka pa prelijte maslinovim uljem po ukusu, pa dodajte malo bibera i soli i umotajte u aluminijumsku foliju. Stavite u rernu da se zapeče na 180 stepeni dok čenovi ne budu skoro kremasti, ali proveravajte redovno i pazite da ne izgori.
  2. U malo toplog mleka razmuitite suvi kvasac sa šećerom, pa ostavite da se "aktivira". U čistu činiju sipajte brašno, prašak za pecivo i so, pa tome dodajte nadošli suvi kvasac, jaje i puter (na sobnoj temperaturi) i sve to dobro zamesite. Ako se previše lepi, po potrebi dodajte još brašna.
  3. Ostavite da odstoji opkriveno krpom oko sat vremena na toplom mestu.
  4. Premesite i prebacite na pobrašnjenu površinu, pa oklagijom razvucite testo u tanji krug.
  5. Izvadite čenove belog luka iz ljuske, a ako je dobro pečeno – one će lako skliznuti. Pomešajte s puterom koji je odstojao na sobnoj temperaturi i dodajte peršun po ukusu. Sve posolite, lepo pomešajte i time namažite testo.
  6. Ključni korak da bi hleb bio lisnat: Presecite testo, namazano i razvučeno u krug, na 3-4 široke trake koje ćete rasporediti jednu preko druge, pa njih presecite na kvadrate i ređajte u mali kalup za pečenje, prethodno obložen pek-papirom. 
  7. (Opciono) Po želji možete namazati jednim žumancetom i posuti susamom.
  8. Pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 200 stepeni, dok ne bude gotovo.

BONUS VIDEO

Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba?

 

makonda-tracker