Ako volite testo sa sirom koji se prosto topi, ovaj recept jedne turske kuvarice ćete obožavati.
Ako tražite recept za savršeno mekani, domaći hleb, prepun sira koji se topi u ustima sa bogatim ukusom belog luka, ovaj turski recept je prava stvar za svaku priliku.
Spoj toplog, mirisnog testa, rastopljenog sira i aromatičnog belog luka stvoriće pravu eksploziju ukusa.
Turska kuvarica koja je pravila ovaj hleb koristila je kalup 35*15.
Sastojci:
- 1,5 kašika brašna (15 grama)
- 100 ml mleka
Spojte ovo i skuvajte u smesu poput pudinga, pa ostavite da se ohladi.
za testo:
- 300 g brašna (2,5 šolje)
- 100 ml mleka
- 40 g krem sira (2 supene kašike)
- 6 g suvog kvasca (2,5 kašičice)
- 18 g granuliranog šećera (1 supena kašika)
- 1 jaje
- 20 g putera na sobnoj temperaturi
- 10 g soli (1 kašičica)
za sos:
- 1 glavica belog luka (umotajte prvo u papir za pečenje pa u aluminijumsku foliju i pecite 15 minuta na 200 stepeni, ali pazite da je rerna zagrejana, sačekajte da se na kraju ohladi, tako da dobro omekša)
- majčina dušica, maslinovo ulje, so (Preliti preko belog luka i staviti u rernu)
- 70 g putera
- peršun
- 100 g čedar sira
- Puter neka bude sobne temperature, izgnječite beli luk, sitno iseckajte peršun i sve izmešajte; sos je gotov
Priprema:
-
U posudu (dublju) dodajte brašno, kvasac, toplo mleko, granulirani šećer i sačekajte da se kvasac aktivira (oko 5 minuta).
-
Dodajte potrebne sastojke, osim putera, i zamesite testo dok ne bude glatko.
-
Na kraju, dodajte puter i zamesite ga poslednji put (konzistencija vašeg testa može da varira u zavisnosti od kvaliteta testa, biće srednje tvrdo testo).
-
Ostvite testo da fermentira, nakon toga, razvaljajte ga u obliku kvadrata 30*30 i premažite stavite sosom od belog luka, pa točkićem za picu podelite na 16 jednakih delova.
-
Stavite parčiće jedan na drugi i stavite u posudu za pečenje, pa ostavite da fermentira (otprilike 30 minuta). Na kraju poprskajte testo vodom, dodajte čedar u srednje delove testa,pa pecite na 180 stepeni na dnu nezagrejane rerne sa ventilatorom dok potpuno ne porumeni.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
Obredni vlaški hleb POMANA i sve tajne vezane za taj običaj