fantazija

Turski hleb s belim lukom & sirom, najslasnije testo koje ćete probati (RECEPT)

0

Ako volite testo sa sirom koji se prosto topi, ovaj recept jedne turske kuvarice ćete obožavati.

Hleb s belim lukom je slasno pecivo koje se topi u ustima
Hleb s belim lukom je slasno pecivo koje se topi u ustimafoto: Shutterstock/New Africa

Ako tražite recept za savršeno mekani, domaći hleb, prepun sira koji se topi u ustima sa bogatim ukusom belog luka, ovaj turski recept je prava stvar za svaku priliku.

 

Spoj toplog, mirisnog testa, rastopljenog sira i aromatičnog belog luka stvoriće pravu eksploziju ukusa.

 

Turska kuvarica koja je pravila ovaj hleb koristila je kalup 35*15.

 

Sastojci:

 

  • 1,5 kašika brašna (15 grama)
  • 100 ml mleka

 

Spojte ovo i skuvajte u smesu poput pudinga, pa ostavite da se ohladi.

 

za testo:

 

  • 300 g brašna (2,5 šolje)
  • 100 ml mleka
  • 40 g krem sira (2 supene kašike)
  • 6 g suvog kvasca (2,5 kašičice)
  • 18 g granuliranog šećera (1 supena kašika)
  • 1 jaje
  • 20 g putera na sobnoj temperaturi
  • 10 g soli (1 kašičica)

 

za sos:

 

  • 1 glavica belog luka (umotajte prvo u papir za pečenje pa u aluminijumsku foliju i pecite 15 minuta na 200 stepeni, ali pazite da je rerna zagrejana, sačekajte da se na kraju ohladi, tako da dobro omekša)
  • majčina dušica, maslinovo ulje, so (Preliti preko belog luka i staviti u rernu)
  • 70 g putera
  • peršun
  • 100 g čedar sira

 

  • Puter neka bude sobne temperature, izgnječite beli luk, sitno iseckajte peršun i sve izmešajte; sos je gotov

 

Priprema:

  1. U posudu (dublju) dodajte brašno, kvasac, toplo mleko, granulirani šećer i sačekajte da se kvasac aktivira (oko 5 minuta).

  2. Dodajte potrebne sastojke, osim putera, i zamesite testo dok ne bude glatko.

  3. Na kraju, dodajte puter i zamesite ga poslednji put (konzistencija vašeg testa može da varira u zavisnosti od kvaliteta testa, biće srednje tvrdo testo).

  4. Ostvite testo da fermentira, nakon toga, razvaljajte ga u obliku kvadrata 30*30  i premažite stavite sosom od belog luka, pa točkićem za picu podelite na 16 jednakih delova.

  5. Stavite parčiće jedan na drugi i stavite u posudu za pečenje, pa ostavite da fermentira (otprilike 30 minuta). Na kraju poprskajte testo vodom, dodajte čedar u srednje delove testa,pa pecite na 180 stepeni na dnu nezagrejane rerne sa ventilatorom dok potpuno ne porumeni.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Obredni vlaški hleb POMANA i sve tajne vezane za taj običaj

 

makonda-tracker