neodoljiva za leto

Čuveni naučnik je bio spreman poslednju paru da da za samo jedno parče: Recept za PUPINOVU PITU, najlepši letnji kolač

0

Sada je pravo vreme da se uživa u ovom dezertu, jer su na pijace stigle sočne, ljubičaste šljive 

RECEPT ZA PUPINOVU PITU - DEZERT SA ŠLJIVAMA
RECEPT ZA PUPINOVU PITU - DEZERT SA ŠLJIVAMA foto: Shutterstock / photosimysia

Jedan od naših najpoznatijih naučnika Mihajlo Pupin voleo je da stvara, posao ga je često okupirao, a kad bi se umorio od svega voleo je da predah napravi uz parče savšene, sočne pite, koja je kasnije dobila naziv upravo po njemu.

 

On se u svojim dvadesetim uputio iz Praga u Ameriku, a ono što je sve zaprepastilo jeste činjenica da je na tako dalek put otišao sa svega 5 centi u novčaniku. 

 

Ipak, hrabrost i želja za boljim životom vukli su ga dalje. Suočio se sa mnogim nedaćama, a danas ljudi širom sveta uživaju u dezertu koji nosi ime ovog velikog naučnika.

Potrebno je:

 

Testo:

 

550 g brašna

125 g margarina

250 g šećera

2 jaja (jedno celo i jedno žumance)

2 dl mleka

prašak za pecivo

kašičica sode bikarbone

 

Fil

 

  • 700 g šljiva
  • 200 g višanja
  • 250 g šećera
  • 100 g badema
  • ½ kašičice vanilin šećera
NAJLEPŠI DEZERT SA ŠLJIVAMA
NAJLEPŠI DEZERT SA ŠLJIVAMA foto: profimedia

Dekoracija

 

  • šećer u prahu

 

Priprema:

 

1. Šljive oljuštiti i izvaditi koštice (po želji šljive posuti cimetom.

2. U posudi odgovarujeće veličine pomešati brašno i margarin dok se ne dobije rastresita (prhka) tekstura.

3. U mešavinu margarina i brašna dodati 250 g šećera, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dobro promešati, a nakon toga dodati jaje, žumance i mleko. Mesiti dok se ne dobije kompaktno testo koje se odvaja od zidova posude. Po potrebi dodati još brašna.

4. Testo podeliti na dva dela, oklagijom razvući prvu "koru", prekriti dno tepsije za pečenje koja je prethodno dobro podmazana ili obložena papirom za pečenje.

5. Na tu koru rasporediti voće. Voće posuti krupno mlevenim bademima i ostatkom šećera. Prekriti drugom korom napravljenom od ostatka testa.

 

Bonus video:

Recept za sremačke salčiće 

 

makonda-tracker