tema meseca

Da li biste se radije našli u šumi s medvedom ili nepoznatim muškarcem? Odgovori žena otkrivaju SUMORNU STVARNOST

0

Odgovori na ovo hipotetičko pitanje pokrenuli su interesantnu debatu na društvenim mrežama

Grizli je podvrsta mrkog medveda koji uglavnom živi na zapadnim visoravnima Severne Amerike, gde se dogodi 11 od ukupno 40 napada medveda godišnje u svetu
Grizli je podvrsta mrkog medveda koji uglavnom živi na zapadnim visoravnima Severne Amerike, gde se dogodi 11 od ukupno 40 napada medveda godišnje u svetufoto: Ingo Arndt / Minden Pictures / Profimedia

Možda ste primetili da već neko vreme kruže teorije o tome je li bolje naći se sam u šumi s medvedom ili muškarcem, ali vam nije jasno otkud ova neobična rasprava.


Sve je počelo s TikTok nalogom @screenshothq, koji je pokrenuo ovu neobičnu debatu u aprilu, kada je objavljen snimak u kom vidimo osam žena kako odgovara na pitanje da li bi radije bile izgubljene u šumi u kojoj se nalazi muškarac ili medved.


Čak sedam od njih je odgovorilo da bi pre izabrale da u blizini bude medved, neke od njih bez dileme, dok je samo jedna rekla da bi radije da to bude muškarac.

@screenshothq The question of being stuck in a forest with a man or a bear is circulating on TikTok right now and sparking some interesting conversation.... we know what our answer would be 🐻🌳 #manvsbear #tiktok #tiktoktrend #trending #challenge #streetinterview #voxpop ♬ Terror Music (Scary Song) - IMPERIUM RECORDS

Snimak je "lajkovan" više od dva miliona puta i ima desetine hiljada komentara, a jedan od onih koji su dobili najviše lajkova jeste – "Znaš šta možeš da očekuješ od medveda".

U međuvremenu su mnogi korisnici društvenih mreža dali svoje viđenje ove hipotetičke situacije, a jedan od snimaka s najviše lajkova na TikToku je ona je koji je objavila korisnica @dontceceme, koja je navela neke od najzapaženijih komentara na koje je naišla. Neki od njih su:

 

  • "Najgora stvar koju medved može da uradi jeste da me pojede."
  • "Medved će me videti kao ljudsko biće."
  • "Posle onoga što su uradili gušteru, ni medved ne bi bio bezbedan s muškarcima." (Misli se na slučaj u Indiji iz 2022. o kom se u poslednje vreme ponovo priča na mrežama, kada su četvorica muškaraca silovala, ubila i pojela ugroženog varana.)
  • "Niko neće reći da mi se dopao napad medveda."
  • "Ako medved i muškarac pokušavaju da me povrede i ja vrištim, veća je šansa da će medved na kraju pobeći."
  • "Medved ne bi snimao i poslao drugarima."
  • "Muškarci koji se ljute zbog ovoga ne shvataju da postoje sudbine gore od smrti."

Neki su postavili pitanje na drugi način, pitajući muškarce da li bi radije da se njihove ćerke ili supruge izgube u šumi s muškarcem ili s medvedom, a mnogi su, kako prenosi Forbes, odabrali medveda, uključujući jednog koji je odgovorio:


Mislim da je verovatnije da možeš da predvidiš šta bi ti medved uradio.


Koliko se ova rasprava razbuktala govori to što je, samo na društvenoj mreži TikTok, trenutno ima skoro 9.500 objava s haštagom #manvsbear, više od 9.800 s haštagom #manorbear, više od 4.700 sa #bearorman...

Koliko su opasni medvedi?


Čest izbor medveda kao "bezbednije opcije" u ovoj raspravi mnogi muškaraci na društvenim mrežama smatraju iznenađenjem, a neke korisnice TikToka, Iksa, Instagrama i Tvitera podsećaju na to da je statistika jedno od najočiglednijih objašnjenjenja.

Američka Nacionalna služba za parkove (NPS) navodi da su napadi medveda zapravo retki i da se "većina susreta s medvedima završava bez povreda". U proseku se svake godine dogodi oko 40 napada mrkog medveda, pokazala je studija objavljena u naučnom listu Nature, a oko 11 od toga se desi u Severnoj Americi.


Više ljudi svake godine strada od uboda pčele nego od medveda – kaže za National Georgaphic Džon Bičam, kopredsedavajući ekspertskog tima u Grupi specijalista za medvede.


Nacionalna služba za parkove savetuje ljudima da se prave mrtvi ukoliko ugledaju mrkog medveda, dok se pri susretu sa crnim medvedom preporučuje ljudima da pobegnu ili mu uzvrate udarcem nogom ili šakom u predelu njuške ako bekstvo nije moguće.

 

NPS predlaže da ostanete mirni jer "većina medveda ne želi da vas napadne; obično samo žele da budu ostavljeni na miru".

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Zašto se silovanje teško dokazuje?

 

makonda-tracker