icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

važno je

45 odsto žena u Srbiji se plaši silovanja: Šta muškarci mogu da urade da se žene osećaju bezbednije na ulici?

Slučaj izlaska višestrukog silovatelja Igora Miloševića iz zatvora glavna je tema proteklih dana u Beogradu, a ona je nametnula pitanje staro koliko i čovečanstvo – bezbednost žena na otvorenom prostoru.

foto: Photographee.eu/Shutterstock
foto: Photographee.eu/Shutterstock

Ranije ove godine, predstavljeni su rezultati Nacionalnog istraživanja o nasilju prema ženama i devojčicama u javnom prostoru u Srbiji u organizaciji FemPlatz i uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women). Kako je tada saopšteno, u Srbiji se 45 odsto žena plaši silovanja, ulica i javni prevoz su najčešća mesta na kojima su žene doživele nasilje, a čak 9,2% žena doživelo je pokušaj silovanja ili silovanje.


Svaka treća žena doživela je trubljenje, zviždanje i dobacivanje iz automobila i nasilničko ponašanje u javnom prostoru. Jedna u pet žena doživela je hvatanje i štipanje delova tela u javnom prostoru ili praćenje i uhođenje.

 

U više od polovini slučajeva kada su žene doživele neki oblika nasilja u javnom prostoru bile su prisutne i druge osobe. U najvećem broju slučajeva, čak 69,9%, izostala je reakcija drugih osoba. Čak 71% žena koje su doživele nasilje u javnom prostoru nije prijavilo nasilje policiji. Samo 12% ispitanica je prijavilo nasilje, a od njih svaka druga navodi da ništa nije preduzeto po tom pitanju.

 

Zbog svega toga, jasno je da žene uglavnom moraju da se oslanjaju na sebe kada se nađu na ulici. Ne gledaju u telefon kada hodaju javnim prostorom noću, ne nose slušalice, nose ključ između prstiju kao oružje za samoodbranu. "Bombardovane" su savetima kako da se obuku, koliko da popiju, kuda da se kreću. A sve to nekad jednostavno nije dovoljno.


U takvim okolnostima, za žene izlazak za ulicu može, bila noć ili ne, obukle se "provokativno" ili ne, gledale u telefon ili ne, da bude nešto što nosi određenu dozu anksioznosti. Jedan pogled, jedan nagli zvuk, jedan čovek koji iz uličice u uličicu ide iza nje može biti dovoljan za osećaj straha.

 

Strah
foto: Athitat Shinagowin/Shutterstock

Kako žene mogu da se osete bezbedno u javnom prostoru? Očigledno, prvi odgovor jeste da zapravo budu bezbedne. Naravno da se najgore ne može očekivati od svih muškaraca, ali je važno imati u vidu da nikad ne možemo da znamo od kojih može i da iskustvo i statistika pokazuju da ovaj strah nije neopravdan. Srećom, više je onih koji su dobronamerni i koji žele da pomognu da se žene ne osete ugroženo, a ovo su neke smernice o tome na koji način to mogu da postignu.

 

  • Držite distancu


Ukoliko hodate ulicom iza žene, naročito noću i naročito u zabačenim i pustim ulicama, znajte – što ste joj bliže, to više delujete kao pretnja. Zato se potrudite da joj se ne približavate previše.

 

  • Ne trčite iza nje


Šta god bio razlog, ukoliko poželite da potrčite, makar i samo da biste je prestigli i hodali iza žene, nemojte. Zamislite samo trenutak u kom neko ko je već uplašen i brine da želite da mu naudite čuje kako ubrzavate korak... Nije prijatno, zar ne?

 

  • Ne zurite


Bez obzira na to da li vam deluje poznato ili bez ikakvog posebnog razloga dugo gledate u nju dok razmišljate o nečemu drugom, imajte u vidu da će delovati zastrašujuće ako zurite u nepoznatu u osobu.

 

  • Upamtite da njen strah nije ništa lično


Ako idete dugo iza grupe žena usred bela dana, verovatno vas one neće ni primetiti. Ako idete iza jedne žene usred noći, ona oseća makar trunku anksioznosti i razmišlja koga da pozove, gde da skrene. To nema nikakve veze s vama jer vi ste možda najbolji čovek na svetu – ali ona to ne zna i ne može da zna. Ništa lično.

 

Duh, Misterija, Strah, Jezivo
foto: Kseniya Ivashkevich/Shutterstock
  • Ruke k sebi


Dodirivanje od strane nepoznate osobe je čudno i neprikladno čak i u situaciji u kojoj ste okruženi ljudima. Bez obzira na to koliko je sati i ima li nekoga oko vas, ako želite da prođete pored žene, ne dodirujte je da biste joj ukazali da mora da se pomeri, ako joj je nešto ispalo i želite da joj dodate, obratite joj se umesto da je kucnete po ramenu.

 

  • Ne flertujte sa ženom koja je pokazala da nije zainteresovana


"Ne" znači "ne". Ignorisanje znači "ne". Sve osim "da" znači "ne".


Ukoliko vam je na bilo koji način stavljeno do znanja da žena nije zainteresovana, ne budite navalentni, ne insistirajte i ni slučajno je ne dodirujte. Ako vam intuicija govori da je ipak zainteresovana, intuicija vas vara. Čak i najstidljivija žena i "čelična ledi" će na neki način pokazati imate li šansu ili ne, a ako to izostane svojim daljim insistiranjem samo činite da se oseća nebezbedno.