iznenadićete se

Gube se kvalitet i ukus, ubrzava se njihovo kvarenje: 19 namirnica koje NIKADA ne treba da čuvate u FRIŽIDERU

0

Za kisele krastavce smo se najviše iznenadili.

Iznenadićete se kada vidite spisak namirnica kojima zapravo nije mesto u frižideru.
Iznenadićete se kada vidite spisak namirnica kojima zapravo nije mesto u frižideru.foto: Shutterstock/Pixel-Shot

Čuvanje namirnica u frižideru produžava njihov rok trajanja, ali često umemo da preteramo pa da u njemu čuvamo raznoraznu hranu kojoj tu zapravo nije mesto.

 

Hlađenje nekih namirnica može da promeni njihov ukus, da smanji njihov nutritivni kvalitet ili da ubrza njihov proces kvarenja.

 

U nastavku vam predstavljamo namirnice koje nikada ne smemo da držimo u frižideru:

 

  • Hleb

 

Ako ga držite u frižideru, on se brže suši. I na kraju jedete suvi hleb. Umesto toga, držite ono što ćete jesti u roku od četiri dana na sobnoj temperaturi, a ostatak zamrznite.

  • Krompir

 

Hlađenje negativno utiče na ukus krompira, pa ga je najbolje čuvati u papirnim kesama. Zapamtite, plastične kese obezbeđuju vlagu i ubrzavaju proces propadanja.

 

  • Voće poput...

 

Avokado, jabuke, banane, citrusi, bobičasto voće, breskve, kajsije i nektarine treba čuvati van frižidera. Hlađenje ovog voća će dovesti do gubitka ukusa i teksture. Međutim, možete da ohladite ovo voće 30 minuta pre jela ako želite lepši zalogaj.

Citruse čuvajte na kuhinjskom pultu, ali vodite računa da ne budu preblizu
Citruse čuvajte na kuhinjskom pultu, ali vodite računa da ne budu preblizu foto: PradaBrown/shutterstock, Shutterstock

Pomorandžu, limun i limetu čuvajte na sobnoj temperaturi na kuhinjskom pultu. Samo pazite da ne budu previše blizu.

 

Takođe, ne čuvajte nezreo avokado u frižideru, ali već zreo ili isečen avokado može da se ohladi.

 

  • Crni luk

 

Najbolji način za čuvanje luka je u papirnoj kesi na hladnom, tamnom mestu, dalje od krompira. Krompir ima tendenciju da oslobađa vlagu koja će ubrzati truljenje luka.

 

  • Paradajz

 

Paradajz gubi ukus i postaje kašast kada se čuva u frižideru. Međutim, da bi paradajz brže sazreo, čuvajte ga van frižidera u papirnoj kesi. Kada sazre, trajaće oko tri dana.

 

  • Kečap, soja sos

 

Zahvaljujući sirćetu i konzervansima, kečap i soja sos će biti sasvim u redu bez hlađenja, čak i nakon što su otvoreni.

  • Žitarice

 

Vaše jutarnje žitarice će biti sasvim u redu i van frižidera. 

 

  • Ulja

 

Skoro sva ulja su bezbedna za skladištenje na sobnoj temperaturi. Ako ulje ima manji sadržaj zasićenih masti, kao što je šafranovo ili suncokretovo, imaće koristi od čuvanja na hladnom, pa ga čuvajte u tamnom ormariću ili na vratima frižidera. Jedina ulja koja morate da čuvate u frižideru su ulja na bazi orašastih plodova.

 

  • Kafa

 

Svi znate ovo. Kafa je najbolja kada se čuva u hermetički zatvorenoj posudi. U stvari, hlađenje kondenzuje kafu i smanjuje njen ukus.

Nema potrebe da kafu držite u frižideru.
Nema potrebe da kafu držite u frižideru.foto: Shutterstock/MR.Yanukit
  • Kiseli krastavčići

 

Sa visokim sadržajem konzervansa, kiseli krastavci će ostati sveži van frižidera. Čuvajte ga na otvorenom prostoru, tako da se vazduh može kretati oko njega.

 

  • Dinja

 

Jednom ohlađena, ima tendenciju da se razgrađuje i postane zrnasta. Da bi aroma ostala netaknuta, dinje treba čuvati na sobnoj temperaturi. Međutim, nakon sečenja, dinju treba čuvati u frižideru tri do četiri dana.

 

  • Med

 

Hlađenje će uzrokovati da se slatki med stvrdne. Zato ga treba čuvati na sobnoj temperaturi i van direktne sunčeve svetlosti.

  • Koštunjavo voće

 

Koštunjavo voće poput breskve, trešnje i šljive nisu baš dobri prijatelji sa frižiderom, pa je najbolje da ih držite po strani u kuhinji dok ne sazre i budu spremni za jelo.

 

  • Beli luk

 

Hlađenje smanjuje ukus belog luka i utiče na njegov životni vek. Rashlađeno okruženje zapravo može izazvati razvoj buđi. Čuvajte beli luk u papirnoj kesi na hladnom, tamnom mestu.

Ako beli luk čuvate u frižideru, ubrzaćete njegovo truljenje.
Ako beli luk čuvate u frižideru, ubrzaćete njegovo truljenje.foto: Ekaterina Bondaretc/Shutterstock
  • Začini

 

Mleveni začini ne zahtevaju nikakvo hlađenje.

 

  • Orašasti plodovi i suvo voće

 

Nema potrebe da ih hladite. Orašasti plodovi će bi sasvim dobro i na hladnom, tamnom mestu. 

 

  • Paprike

 

Bilo da su crvene, zelene, žute, pa čak i čili paprike, biće sasvim u redu bez ikakvog hlađenja. Čuvajte ih u papirnoj kesi na hladnom mestu.

 

makonda-tracker