da li ste znali?

Ostavili ste hranu preko noći na stolu? 7 namirnica koje možete držati VAN FRIŽIDERA bez obzira na godišnje doba

0

Trudimo se da što manje hrane bacamo, a opet, budemo u dilemi da li nešto možemo ostaviti da prenoći van frižidera, naročito u letnjim danima koji dolaze.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sigurno vam se više puta desilo da ste neku hranu ostavili na stolu ili u kuhinji, pa se sutradan pitate da li je to bezbedno za jelo.

 

Postoje namirnice koje zahtevaju hladno i frižider im je neophodan, postoje i one koje ne mogu dugo da se drže otvorene, ali ima i onih koje mogu da istrpe par dana, a da i dalje budu savršen obrok.

 

Ali da ne zaboravimo, postoji i hrana koju ne bi trebalo nikad da ostavljate u frižider, kao na primer hleb.

 

 

On ne bi trebalo da se čuva u frižideru zato što ćete time postići kontraefekat i isušiti ga. Hleb može da stoji nekoliko dana u kući i da bude jestiv, samo je pitanje koliko volite sveže, ali zasigurno mu ništa neće faliti ako stoji čak i pet dana.

 

  • Pite i kolači

 

Naročito ako su u pitanju voćne pite, njih držite na sobnoj temperaturi dva dana, a naredna dva možete u frižideru, već nakon toga nije bezbedno za jelo. Kolači koji imaju u sebi jaja ne bi trebalo dugo da stoje van frižidera.

 

 

Njega možete držati na sobnoj temeperaturi nekoliko dana, međutim, ukoliko ste ga sami pravili onda je neophodno da bude u frižideru.

 

Magnezijum, Zdrava hrana, Zdrava ishrana
foto: Shutterstock

 

Apslutno ne mora da stoji u frižideru, čak je idealno da bude na sobnoj temperturu. Kečap takođe ne mora striktno u frižider, ali mišljenja oko ovoga su još uvek podeljena.

 

  • Sirevi

 

Sirevi mogu stajati van frižidera do šest sati, dok na primer parmezan može biti van frižidera i do 24 sata, a da bude bezbedan za jelo.

 

  • Voće

 

Banane, jabuke, mandarine, limun, lubenica... Voće ne morate držati u frižideru, a nakon sedam dana stajanja možete ga staviti tamo kako bi zadržalo svežinu još nekoliko dana. Međutim, ukoliko ste načeli nešto od toga onda bi trebalo ostaviti na hladnijem mestu zbog razvoja bakterija.

 

  • Povrće

 

Važi slično kao i za voće. Nije neophodan frižider osim ako niste već počeli da jedete nešto od toga, čak povrću više prija sobna temperatura od hlađenja.

 

 

 

 

makonda-tracker