icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

zdravlje iz prirode

Mnogi je vole zbog ukusa, a ne znaju da REGULIŠE PRITISAK I ŠEĆER U KRVI: Najefikasnija je kad se jede OVAKO

Podeli:

Slatka je, ukusna, a kad je hladna pravi je spas tokom letnjih vrućina

foto: Shutterstock / Kidsada Manchinda
foto: Shutterstock / Kidsada Manchinda

Dinja je letnja voćka koja je puna kalcijuma, vitamina C, B i A, kao i magnezijuma, fosfora, gvožđa, bakra i mangana. Sadrži i tiamin, niacin, vitamin B6, folate, pantotensku kiselinu.

 

Ljudi je vole zbog prijatnog blagog ukusa i slatkoće, a odlična je i zbog toga što sadrži veliku količinu vode, koja je organizmu neophodna za normalno funkcionisanje tokom letnjih vrućina.

 

 

Prema podacima "Američke asocijacije za kardiovaskularne bolesti", kalijum iz dinje snižava krvni pritisak tako što umanjuje efekat natrijuma i "opušta" krvne sudove.

 

Kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak. Takođe on nam pomaže da održimo potrebnu ravnotežu vode, kiselo-bazne ravnoteže i neuromuskularne funkcije, a takođe igra važnu ulogu i u prenosu električnih impulsa do srca.

 

Dinja
foto: Profimedia

 

Osobe koje unose dovoljno kalijuma imaju znatno manje šanse da dobiju šlog i druge srčane bolesti. Ovaj mineral čuva gustoću kostiju i sprečava nastanak bubrenog kamenca.

 

Dinja se lako vari, u njoj ima obilje vlakana, reguliše probavu i pospešuje izbacivanje toksina iz creva. Preporučuje se da se jede na prazan želudac i pre nekog drugog obroka.

 

 

Inicijalizacija u toku...