za bezbrižne dane

Da li znate šta je NEOPHODNO da ponesete na more? Ova 4 dara prirode će sačuvati vaš odmor

0

Počelo je vreme godišnjih odmora i svi nestrpljivo čekamo dan kad aćemo otputovati na more, ali ne smemo da zaboravimo neke osnovne stvari koje su nam potrebne tamo.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

More i leto su dve reči koje ne idu jedna bez druge, a večiti je strah samo da na letovanju prođe sve dobro, a znamo koliko su stomačni virusi aktuelni ovog godišnjeg doba.

 

Na organizam deluju sve promene koje doživimo, pa tako i promena klime, vode, ali i promena ishrane koju konzumiramo tokom cele godine. Postoje mišljenja da i sam boravak na plažama utiče na našu crevnu floru.

 

Ukoliko ne volite da uvek pribegavate lekovima ili imate malu decu koja ne mogu baš tek tako da uzimaju bilo šta, jako je važno da znate neke prirodne probiotike koji su jako efikasni i mogu vam pomoći u borbi sa stomačnim virusom, ako bi se pojavio. A uostalom, nije loše koristiti ih ni kao preventivu.

 

1. Domaće kiselo mleko

 

Ovo je najbolji prirodni probiotik, pa ako ste u mogućnosti nabavite kiselo mleko od koze, ovce ili krave, ako je u pitanju domaće kiselo mleko od krave, najbolje bi bilo da je krava od koje je dobijeno mleko pasla isključivo travu zbog Omega 3 kiselina.

 

2. Mladi beli sir

 

Idealan probiotik, a kao i za kiselo mleko, najbolje bi bilo da je dobijen od životinja koje pasu travu. Kozji i ovčiji proizvodi su poželjniji jer imaju manje kazeina od kravljeg mleka, ali ukoliko ih ipak ne volite, onda se opredelite za kravlje proizvode.

 

3. Kefir

 

Jednom je i bio proglašen za najbolji prirodni probiotik na svetu, međutim, problem kod kefira su gljivice koje sadrži, a koje nisu uvek svima prijatne.

 

4. Domaći jogurt

 

Važno je znati da jogurt koji kupite u prodavnici i domaći ne deluju isto na organiza. Kupovni jogurt će imati izvesne efekte, ali ne u tolikoj meri kao domaći zbog broja različitih sojeva bakterija kojih ima znatno više u domaćem.

 

 

makonda-tracker