nauka kaže...

Vrtite se u krevetu cele noći? Nesanica može da bude rani znak jednog FATALNOG stanja

0

Kako je utvrđeno jednom medicinskom studijom, insomnija nije samo poremećaj sna i neprijatnost, već se može smatrati prvom naznakom stanja koje može da ima fatalan ishod

foto: Marjan Apostolovic/Shutterstock
foto: Marjan Apostolovic/Shutterstock

Insomnija bi, zapravo, mogla da predstavlja prvu naznaku aneurizme mozga, pokazalo je istraživanje naučnika s Insitututa "Karolinska" u Stoklholmu.


Naime, pokazalo se da ljudi koji imaju aneurizmu često pate i od ovog poremećaja spavanja, što nesanicu, uz pušenje i povišeni krvni pritisak, svrstava u faktore rizika za ovo stanje.


Kako prenosi Science Daily, više od tri odsto svetske populacije ima nepuknute malformacije krvnih sudova u mozgu, odnosno intrakranijalne aneurizme, a većina njih nikada ne puca. Međutim, ući će oko 2,5 odsto intrakranijalnih aneurizmi, što za posledicu ima subarahnoidalno krvarenje ― moždano krvarenje u subarahnoidalni prostor. Suprotno uvreženom mišljenju, ovo uglavnom ne najavljuju glavobolje, ali neki stručnjaci tvrde da su one ipak moguće u nekim slučajevima. U pitanju je jedna vrsta moždanog udara.


Pucanje aneurizme je vrlo fatalno. Zato je veoma bitno identifikovati promenjive faktore rizika koji mogu da deluju preventivno ― ističe dr Suzan C. Larson, vanredni profesor na Odeljenju za kardiovaskularne bolesti na Institutu "Karolinska" u Stokholmu.


U okviru istraživanja, stručnjaci su pokušali da utvrde imaju li različiti faktori veze s intrakranijalnom aneurizmom i njenom rupturom. Uzeli su u obzir pušenje, krvni pritisak, fizičku aktivnost, indeks telesne mase (BMI), hronične bolesti i upale bubrega, stanja kao što je dijabetes, nivo glukoze u krvi itd. Ispostavilo da je velikom broju slučajeva zajednički faktor ― insomnija.


Ranije nije primećena veza između nesanice intrakranijalne aneurizme ― istakla je dr Larson i naglasila da je ovo dobra potvrda i važna informacija za neke buduće studije.


Naša studija ide u prilog teoriji da promenjivi faktori rizika mogu da utiču na moždane aneurizme i rizik od krvarenja. Kada budu potvrđene, buduće studije bi trebalo da ispitaju načine da se ovo znanje implementira u programe prevencije i terapije ― kaže ona.

 

 

makonda-tracker