Joga nije terapija

0
Da su posledice praktikovanja joge višeznačne, dokazuju i brojni primeri, a među onima koji je praktikuju jeste i pevačica Lepa Brena koja se s njenim veštinama upoznala na Dalekom istoku, a i danas ih praktikuje u borbi protiv stresa. Pročitajte savete našeg
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Setimo se osećaja kada smo opušteni i prisutni u sadašnjem trenutku, potpuno mirni, dok preživljavamo onu tihu unutrašnju radost. Setimo se onog dubokog i intimnog doživljaja sopstvenog bića, trenutka pre nego što utonemo u san, kada puštamo sve misli, brige, strepnje, slutnje, želje, namere... Prosto dopuštamo sebi da jednostavno samo postojimo i dišemo osećajući jedino snagu i silu života koja se kreće u talasima i sa dahom. Svima su poznati ti kratki momenti kad samo osećamo da smo živi i ništa sem toga, trenuci predaha i odmora od svakog postizanja i dostizanja.  Ovako bi se možda moglo opisati ono što nam joga, ta drevna veština, nudi. Tiha opuštenost, svesnost samog životnog toka kao najlekovitiji eliksir, prožimajuća radost koja okrepljuje čitavo naše biće - to je osećaj posle časa joge.

 

Kako opustiti mišiće

Zbog naizmeničnog aktiviranja i opuštanja muskulature, joga položaji usmeravaju našu svesnost po celom telu. Joga asane mogu pomoći da sa specifičnim zadovoljstvom protegnemo sve tetive, osvestimo i naučimo da koristimo delove tela koje smo zaboravili da imamo, izmasiramo unutrašnje organe... Čas joge mogao bi se opisati kao svojevrsna automasaža posle koje se jednostavno osećamo oslobođeno nagomilane napetosti, tenzije i grča. Poznato je da je stres uzročnik većine bolesti.  Treba napomenuti da je i sama bolest uzročnik stresa i straha. Nije lako pronaći način da se živi bez bolesti. Život svakom čoveku nosi brojna uslovljavanja, a organizam je gotovo neprestano izložen većim naporima nego što to može da podnese. Ipak, verujem da postoji način da se oslobodimo straha. Čovek je u stanju da pronađe mogućnost i prihvati neizvesnost, ograničenja i teškoće koje mu život nameće.  U našem okruženju postoje stvari na koje možemo da utičemo, ali i one na koje ne možemo, a zajedničko im je to što ih moramo prihvatiti. Kada smo centrirani u stavu prihvatanja, slika našeg sveta može se promeniti. 

 

Šta donosi joga?

Joga položaji i pokreti koji su usklađeni sa dahom, vraćaju nas u sadašnji trenutak u kome jedino možemo da sretnemo osećaj opuštenosti.   Telo se opušta, a s njim se opušta i um. Jedino kada smo opušteni, mi smo u stanju da prihvatimo život baš onakav kakav on jeste. Samo opušten čovek može da vidi sebe kao jedinstvenu i neponovljivu manifestaciju. Kao što se i pahulje razlikuju, tako je i svako od nas neponovljiva kreacija. Biti opušten znači prihvatiti život i sebe. Takvi trenuci prilično su okrepljujući i osećamo se osveženo, kao da smo se istuširali iznutra. Osećaj nezavisnosti, snage i slobode pojavljuje se prirodno, s obzirom na to da nam je za ovu tehniku potrebno samo naše telo i dah. Ništa spolja, sem jednostavno nas samih, dok život, razume se, nastavlja da bude baš takav kakav jeste.

 

Da li je joga terapeutsko sredstvo?

Joga nije terapija koju možemo primeniti da bismo otklonili određene zdravstvene tegobe. Ne možemo da objasnimo jogu ako pitanje: Šta je joga, ne zamenimo pitanjem: Kako? Ne možemo da pitamo: Šta joga leči, već samo: Kako joga leči? Joga je tehnika i to je važno imati na umu ako želimo da razumemo zašto joga izaziva lekovite efekte. S obzirom na to da je tehnika hatha-joge sačinjena od disanja u različitim položajima, jasno je da pluća počinju da se koriste na drugačiji način i disanje dobija jedan poseban kvalitet svesnosti. Kada svesno, slobodno i opušteno dišemo, razmena gasova u alveolama znatno se poboljšava. Organizam počinje da se pročišćava, jetra se oslobađa nagomilane krvi, masiraju se unutrašnji organi, energizuju se bubrezi, a svi sistemi ponaosob kao što su endokrini, nervni, kardiovaskularni, prirodno se stimulišu i balansiraju. Mnogo bi se moglo reći o terapijskim efektima nakon primenjivanja joge. Ipak, što više govorimo o lekovitim učincima, manje su šanse da o jogi nešto kažemo. Kao što je već pomenuto, joga je tehnika, disciplina, metoda koja nas uči kako da se oslobodimo patnje. Joga nam ne nudi nešto što treba da postignemo, na primer, zdravlje, već metodu kako da se oslobodimo patnje ili podnesemo bol i bolest. Uči nas na koji način da se oslobodimo od stresa. Joga nije terapija uz pomoć koje želimo da u budućnosti dostignemo zdravlje.

Ana Jovanović

makonda-tracker