živite zdravo

DOBRO SE RASPITAJTE PRE POČETKA RADA NA SVOM TELU: Ovih 5 mitova o vežbanju smo rešili da objasnimo!

0

Vežbanje je, naravno, dobro za zdravlje, ali ne treba preterivati.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kada je u pitanju vežbanje postoji mnogo mitova i zabluda i mnoge od tih tvrdnji nemaju uporište u znanosti. Zato prije postavljanja ciljeva i planova, pročitajte i nekoliko mitova o vežbanju na koje biste mogli naići na vašem putu, a u koje ne trebate vjerovati.

 

Vežbanje je, naravno, dobro za zdravlje, ali ne treba  preterivati. Posvećenost od sto pedeset posto može biti i nezdrava. Postavljajte  izazove kako biste bili zdraviji, ali pazite i da ne štetite vašem zdravlju.

Sada evo i mitova u koje morate prestati verovati kako biste na vašem putu bili manje opterećeni i više uspešni.

 

1. Za izgradnju mišića potrebni su dodaci

 

Za izgradnju mišića potrebni su nam proteini, ali njih možemo dobiti i iz hrane. Kupovina proteinskih šejkova i dodataka zapravo je kupovina belančevina izvađenih iz hrane i serviranih u obliku praha. Naravno, nema ničeg lošeg u pijenju proteinskih dodataka, ali i redovno vežbanje i zdrava prehrana bi će dovoljni.

 

2. Uzimanje duge pauze od vežbanja pretvoriće vaše mišiće u mast


Ako ne vežbate duže vrieme, mišiću gube napetost i atrofiraju. Sa smanjivanjem mišića naš metabolizam se usporava i smanjuje se sposobnost sagorevanja kalorija. Međutim, naš apetit ostaje isti kao kad smo vežbali zbog čega se lakše debljamo.

foto: Profimedia

 

3. Ako svaki dan radite trbušnjake rezultat će biti isklesan stomak

 

Da biste imali isklesan stomak, on prvo treba biti ravan što znači da vam treba vitko telo. Kako biste dobili "six pack" morate sagoreti masni sloj s trbuha. Trbušnjaci nisu dovoljni za takav rezultat, treba se pre svega zdravo hraniti i redovito vežbati i pod vežbanjem ne mislimo samo na trbušnjake.

 

4. Žene bi mišiće gornjeg dela tela morale raditi samo jednom nedeljno, inače će izgledati kao muškarci

 

I ova tvrdnja je pogrešna. Doslednost u vežbanju mišića gornjeg i donjeg dela tela stvoriće bolju simetriju i povećati zdravlje kostiju. Zahvaljujući mišićima na bilo kojem delu tela nećete izgledati kao muškarac, nego odlično i zdravo.

 

5. Bez boli nema napretka

 

Guranje tela do kranjih granica može povećati izdržljivost, ali guranje tela do stanja u kojem jedva osećate noge može biti i opasno.

Mala nelagoda nakon vežabnja je prirodna, ali trajna bol nije. Iz glave izbacite ideju da nakon vežbanja morate biti u bolovima. Naravno, jač bol, odnosno upala mišića normalna je ako tek počinjete vežbati ili ako ste se vratili treningu nakon duže pauze, ali dugotrajno i redovino vežbanje vam ne smije uzrokovati bol.

 

foto: Profimedia

 

makonda-tracker