pravila su jednostavna

OZEMPIK dijeta imitira dejstvo leka, ali je bezbedna: 3 grupe namirnica, redosled hrane i vreme obroka prave razliku

0

Šta, kako i kad jedete – sve to je deo tzv. ozempik dijete, koja oponaša efekte leka koji je u poslednje vreme zloupotrebljava za mršavljenje, odnosno podstiče proizvodnju hormona GLP-1.

Umesto zloupotrebe ozempika mnogi su skloniji da probaju način ishrane koji imitira dejstvo ovog leka
Umesto zloupotrebe ozempika mnogi su skloniji da probaju način ishrane koji imitira dejstvo ovog lekafoto: Creative Lab/Shutterstock.com

Poslednjih godina zavladala je prava pomama za ozempikom, posebno u Holivudu, gde sve više zvezda zloupotrebljava poznati lek kako bi smršale bez rigoroznih dijeta i vežbanja.

 

Tajna ovog leka za dijabetes je u tome što smanjuje apetit, a u poslednje vreme je popularna teorija da se njegov efekat može postići bez opasne upotrebe medikamenata, i to – hranom.

 

Ozempik i slični lekovi oponašaju proces koji se prirodno odvija u našem telu svakog dana: kada jedemo, creva proizvode hormon GLP-1, koji povećava nivo insulina u krvi, smanjuje proizvodnju šećera u jetri, usporava varenje i smanjuje apetit.

GLP-1 hormoni su „glavni regulatori“ metaboličkog procesa u telu, kaže dr Кris Daman, gastroenterolog i klinički vanredni profesor na Univerzitetu u Vašingtonu.

 

Ovi putevi su veoma nijansirani i uključuju mnogo različitih hormona – kaže on.

 

Kutija ozempika
Kutija ozempikafoto: Halawi, Shutterstock

Možemo li „imitirati“ GLP-1 ishranom?

 

Dva glavna elementa naše ishrane koja su povezana s hormonom GLP-1 su vlakna i polifenoli.

 

Vlakna su omiljena hrana bilionima bakterija koje žive u našim crevima – kaže Meri Sko, lekarka i stručnjakinja za ishranu u Virdžiniji u SAD.

 

3 poželjne grupe namirnica na ozempik dijeti

 

Кad jedemo hranu bogatu vlaknima i polifenolima, ove komponente naš crevni mikrobiom pretvara u masne kiseline kratkog lanca, koje stimulišu proizvodnju GLP-1. Hrana bogata vlaknima uključuje orašaste plodove, mahunarke, voće i povrće, dok se i polifenoli mogu naći u voću, povrću i orašastim plodovima.

 

Još jedan važan hranljivi sastojak za metabolizam su mononezasićene masti, koje su, takođe, povezane sa povišenim nivoom hormona GLP-1, a mogu se naći u maslinovom ulju, avokadu i orašastim plodovima.

 

Ovaj proces počinje pre nego što hrana stigne do creva, a istraživanja pokazuju da gorak ukus hrane bogate polifenolima pokreće receptore ukusa da šalju signale crevima da proizvode hormone za varenje, uključujući GLP-1.

 

Voće i povrće obiluju vlaknima i polifenolima, koji se preporučuju na tzv. ozempik dijeti
Voće i povrće obiluju vlaknima i polifenolima, koji se preporučuju na tzv. ozempik dijetifoto: Vitalii Stock/Shutterstock

Redosled namirnica na ozempik dijeti

 

Međutim, prirodno povećanje nivoa GLP-1 u telu nije samo stvar onoga što jedemo, već i kako jedemo, kaže dr Sko.

 

Postoje nova istraživanja koja pokazuju da je redosled kojim jedemo takođe važan – kaže ona.

 

U pregledu više studija objavljenom u listu Nutrients 2020. godine istraživači pišu da postoje istraživanja koja sugerišu da konzumiranje hrane bogate proteinima (kao što su meso i jaja, i povrće) pre ugljenih hidrata dovodi do viših nivoa GLP-1 u poređenju sa situacijom kada se prvo jedu ugljeni hidrati. Međutim, kažu da su mehanizmi koji stoje iza ovoga uglavnom su ostali nepoznati.

Deo dana kada se stvara više hormona GLP-1

 

Doba dana u koje jedete, takođe, može uticati na količinu hormona GLP-1 koju telo proizvodi. Postoje neka istraživanja koja ukazuju na to da telo proizvodi više GLP-1 kada jedete obrok rano ujutru, u poređenju s jelom kasnije uveče.

 

Ovaj efekat je povezan s prirodnim promenama nivoa naših hormona tokom dana, a ranije obrokovanje podržava cirkadijalni ritam tela, napisali su istraživači u radu iz 2023. godine.

 

GLP-1 se u većoj količini stvara nakon ranijeg obroka u toku dana nego uveče
GLP-1 se u većoj količini stvara nakon ranijeg obroka u toku dana nego uvečefoto: Dean Drobot/Shutterstock

Nekome ishrana jednostavno nije dovoljna

 

Stoga bi bilo logično da ishrana bogata vlaknima, polifenolima i mononezasićenim mastima osigura da proizvodimo mnogo GLP-1. Međutim, modernoj zapadnoj ishrani trenutno nedostaju elementi koji proizvode najviše GLP-1, kaže Daman.

 

– Ovi lekovi za mršavljenje koriste nešto fundamentalno u našem mehanizmu sitosti koji je prekinut savremenom ultraprerađenom hranom – kaže on.

 

Dok su za neke ljude uravnotežena ishrana i aktivan način života dovoljni za gubitak težine, za druge su agonisti GLP-1 neophodni, tvrdi Daman.

 

– Sve se svodi na promenu ponašanja, što je neverovatno teško. Zato mere u načinu života veoma često neće funkcionisati kod ljudi zarobljenih u metaboličkim kolotečinama i zato su ovi lekovi bili neverovatno korisni za gojazne ljude s komplikacijama – objašnjava on za BBC.

 

Hrana za GLP-1 svakako je često deo dijeta za mršavljenje i zdrave ishrane

 

Za druge, ishrana bogata vlaknima, polifenolima i mononezasićenim mastima može biti efikasan način za kontrolu apetita, kaže dr Sko.

 

– Određene osobe možda neće imati toliko velike koristi, ali će ipak dobiti neke. Pravila važe za sve jer je to osnovna ljudska fiziologija – svi dobijamo signal "prestani da jedeš" – kaže ona.

 

Za zdravo i održivo mršavljenje stručnjaci preporučuju raznovrsnu i izbalansiranu ishranu
Za zdravo i održivo mršavljenje stručnjaci preporučuju raznovrsnu i izbalansiranu ishranufoto: ichefboy/Shutterstock

Na kraju krajeva, ishrana koja podstiče prirodnu proizvodnju GLP-1 je puna integralnih namirnica, uključujući voće, povrće, mahunarke i orašaste plodove, kaže Daman. To što ljudi ovo otkrivaju dok pokušavaju da imitiraju efekte lekova za mršavljenje je ironija koja nije promakla nekim nutricionistima, uključujući i Damana.

 

– Кrug je zatvoren – kaže on. – Svi putevi vode nazad ka konzumiranju integralnih namirnica, nema zamene za njih.

 

BONUS VIDEO

Dijabetičari, prirodna zamena za Ozempik je na pomolu

 

makonda-tracker