jednostavna je

Spaljuje salo, ubrzava metabolizam, skida kilograme i sve to BEZ GLADOVANJA: Prava POMORANDŽINA DIJETA izgleda ovako

0

Leto samo što nije i sad je "poslednji voz" za skidanje viška kilograma, a u tome mogu pomoći razne dijete među kojima je i ona sa pomoradžom

 

DIJETA SA POMORADNŽOM TRAJE 7 DANA
DIJETA SA POMORADNŽOM TRAJE 7 DANA foto: Dean Drobot/Shutterstock

Pomorandže su voće koje je dobro konzumirati kako bismo imali vitaminima bogatu i uravnoteženu ishranu. Ovo citrusno voće nije samo ukusno za jelo ili piće, već ima i mnoga blagotvorna dejstva na naš organiizam.

 

Bilo da želite da skinete višak kilograma ili samo vodite računa o tome da se zdravo hranite, pomorandže su definitivno voće koje treba da se svakog dana nađe na vašem tanjiru ili u vašoj čaši, piše Naranjasaldia.es.

 

Hajde da saznamo kako pomoradnže utiču na naš život i da već jednom stavimo tačku na mit da ćemo se ugojiti ako jedemo previše pomorandži.

Antioksidansi


Visok sadržaj prirodnih vitamina samo je jedno od svojstava narandžaste dijete. Ovo citrusno voće sadrži vitamin C, cink, vitamin E i vitamine B kompleksa, koji su prirodni antioksidansi koji pomažu u sagorevanju masti. Zbog toga bi ga trebalo obavezno uključiti u ishranu.

 

Takođe, ako se ikada nađete bez energije, ispijanje dobrog soka od pomorandže će vam dati deo snage koja vam je potrebna da nastavite svoj dan u boljem raspoloženju.

BENEFITI NA ORGANIZAM KOJE POMORANDŽA IMA SU BROJNI
BENEFITI NA ORGANIZAM KOJE POMORANDŽA IMA SU BROJNI foto: Pawel Michalowski/Shutterstock

Niska kalorijska vrednost


Često dođe popodne i mi očajnički želimo da pojedemo nešto slatko, a stručnjaci uvek preporučuju da pojedemo malo voća za popodnevnu užinu zbog niskog sadržaja kalorija.

 

Narandža nije izuzetak koji krši pravilo, njen procenat dodaje samo 45 kalorija u 100 grama pomorandže. Prilično malo, zar ne? Stoga, ako odlučite da primenite narandžastu dijetu, jedino što će vam doneti je zdravlje i blagostanje.

 

Dobar sadržaj vlakana


S druge strane pomorandže imaju visok sadržaj vlakana koja olakšavaju detoksikaciju tela. 

KAKO POMORADŽE UTIČU NA NAŠE TELO?
KAKO POMORADŽE UTIČU NA NAŠE TELO?foto: PradaBrown/shutterstock, Shutterstock

Hrana bogata vlaknima preporučuje se kada želimo da smršamo jer nas održavaju sitima tokom dana. A ovo takođe poboljšava proces varenja, regulisan limunskom kiselinom, koja obezbeđuje apsorpciju hranljivih materija i stimuliše probavni sistem.

 

Međutim, uvek imajte na umu da kada je u pitanju dijeta, treba da uravnotežite hranu bogatu vlaknima, jer preterivanje može oštetiti probavni sistem.

 

Diuretik


Ovo citrusno voće je bogato mineralom kalijuma, koji stimuliše bubrežni sistem. To znači da pridržavanjem narandžaste dijete eliminišemo višak tečnosti iz organizma.

Zadržavanje tečnosti je štetno za telo. Iz tog razloga, ako možemo pomoći organizmu da ga izbaci prirodnom hranom, tim bolje. Međutim, ne zaboravite da ovo dopunite vodom za piće, odlaskom u toalet kada vam se prohte i vežbanjem.

 

Aktivira metabolizam


Svetska zdravstvena organizacija (SZO) poziva na konzumaciju jedne voćke dnevno kako bi telo i um bili zdravi. Već znamo da narandža ima različita svojstva koja pomažu u aktiviranju metabolizma. Na ovaj način naš sistem radi ubrzano. Time se topi više unetih kalorija i potpomaže mršavljenje.

 

Aktivan metabolizam pomoći će vam u gubitku masti kroz svojstva pomorandže koja smo ranije poznavali: vitamine i minerale. Tokom pomoradnžine dijete ubrzava se metabolizam.

CEĐENI SOKOVI SU VEOMA ZDRAVI
CEĐENI SOKOVI SU VEOMA ZDRAVI foto: Profimedia

Od čega se sastoji narandžina dijeta?


Pre nego što počnemo da pričamo o narandžastoj dijeti kao takvoj, želimo da vas podsetimo da svaki čovek pre bilo kakvog režima treba da poseti lekara, jer ne funkcionišu svi organizmi na isti način.

 

Imajući to na umu, želimo da vas podsetimo da je sve prekomerno loše, ali ne brinite, ova dijeta neće vas naterati da jedete ili pijete hiljade pomorandži mesec dana. Stručnjaci smatraju da svaka ishrana treba da bude izbalansirana sa drugim namirnicama i hranljivim materijama.

 

Pomorandža dijeta – pravila i saveti

 

Za ovu dijetu je veoma važno da tokom dana pojedete bar dve pomorandže. To može biti ujutro, uz doručak, ili kao užina, a možete začiniti voćke cimetom ili đumbirom u prahu.

Doručak. Započnite dan porcijom ovsene kaše ili hleba od celog zrna pšeničnog brašna, čemu možete dodati mleko ili biljni napitak i kašiku semenku. Takav doručak biće odličan izbor energije i proteina.

 

Ručak i večera. Jedite dosta voća u nastavku dana. Odaberite kuvano povrće, salatu i čorbu, a od pomoći će vam biti plodovi s diuretičkim efektom, poput krastavca, celera, artičoke, rotkvica i praziluka.

 

Obavezno dodajte kvalitetan izvor proteina, kao što su riba, jaja, nemasno meso, tofu ili mahunarke.

 

Od ulja je najbolje koristiti maslinovo ulje.

Izbegavajte sosove sa sirom ili kajmakom.

Pijte što više vode tokom dana.

Ograničite unos alkohola, bezalkoholnih energetskih pića, kobasice, pecivo, slatkiše.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Dijeta po krvnim grupama - dobra ideja ili ne?

 

makonda-tracker