održivo mršavljenje

Prži salo, vaja figuru, a nema gladovanja: Kod prave POMORANDŽA DIJETE jedan savet je najvažniji da ostanete siti

0

Mnogi ovaj trik za mršavljenje mešaju s jednom popularnom modnom dijetom koja je previše rigorozna. Ipak, prava pomorandža dijeta je daleko zdravija, uravnotežena i dugoročno korisnija.

Pomorandža dijeta za mršavljenje ima mnogo verzija, ali ova je najzdravija
Pomorandža dijeta za mršavljenje ima mnogo verzija, ali ova je najzdravijafoto: Dean Drobot/Shutterstock

Pomorandža dijeta je veoma popularna proteklih godina, ali ne treba je mešati sa tzv. citrus dijetom, koja je poznata još kao dvopek dijeta.


Za razliku od ovog brzog i rigoroznog režima, prava pomorandža dijeta podrazumeva da uključite ovu voćku u svoje obroke tokom dana, a možete ih jesti bilo kad. 


Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da jedete nekoliko voćki svaki dan da bismo održavali telo zdravim i u formi, pa zašto to ne bi bile baš ukusne i zasitne narandže?

Zašto treba jesti pomorandže?


Još u antičko vreme, pomorandže su nazivane "voćem bogova", a danas znamo da one obiluju hranljivim materijama.


U 100 g pomorandže nalazi se:

  • 47 kalorija
  • 0,9 proteina
  • 11,8 g ugljenih hidrata
  • 2,4 g vlakana
  • 0,1 g masti (od toga 0, 015 g zasićenih)


Najpoznatije su po velikom udelu vitamina C, ali se u pomorandžama u značajnim količinama nalaze i vitamini B1 i B9 (tj. folna kiselina), a tu su i karotenoidi, fenoli, gvožođe, herpseridin, limunska kiselina...

 

Jesti ili piti pomorandžu? Stručnjaci nemaju dilemu kada je mršavljenje u pitanju
Jesti ili piti pomorandžu? Stručnjaci nemaju dilemu kada je mršavljenje u pitanjufoto: Pawel Michalowski/Shutterstock

Kako pomorandža utiče na kilažu?


Svi citrusi odličan su izvor biljnih vlakana, a medicinska platforma Healthline navodi da su pomorandže naročito bogate rastvorljivim vlaknima, vrstom koja se pokazala efikasnom u snižavanju nivoa holesterola u krvi.


Poznato je da vlakna pomažu u bržem sagorevanju masti, a posebno se preporučuju svima koji imaju problem s visceralnim mastima.


Vlakna deluju tako što odlažu apsorpciju hranljivih materija i masti i varenje hrane. Ona pojačavaju osećaj sitosti, što dalje vodi do niskog apetita i manje želje za hranom – ističe nutricionistkinja Natali Komova za Express . – Vlakna regulišu vaš unos kalorija, smanjujući višak masti na stomaku.


Kako praktikovati pomorandža dijetu?
Mršavljenje uz pomoć narandži


Da biste iskoristili pomorandže u procesu mršavljenja, nije neophodno da jedete samo njih – a nije ni preporočljivo jer lekari uporno insistiraju na tome da je najbolji način da se rešimo viška kilograma zdrava, izbalansirana i raznovrsna ishrana.

 

Pomorandže treba jesti u okviru uravnotežene i raznovrsne ishrane, nikako samo njih!
Pomorandže treba jesti u okviru uravnotežene i raznovrsne ishrane, nikako samo njih!foto: Shutterstock

Kako piše portal Step to Health, osnovna ideja je da se pomorandža jede, odnosno da se ne konzumira kroz sok, čak ni ako ga pijete sveže ceđen i bez dodatog šećera. Iako je sok od pomorandže osvežavajući i ukusna opcija, stručnjaci ističu da posle njega nećete biti siti kao kada pojedete parče voćke.


Hemičarka Debora Garsija Belo, autorka knjige "Vaši vitamini su nestali", ističe da nije isto da li žvaćemo ili pijemo.

Kalorije koje unosimo ispijanjem su iste kao kad jedemo i žvaćemo, ali nas ne zasite na isti način. Zato je važno da imamo na umu ne samo šta jedemo već i kako jedemo, tj. kako se ponašamo u ishrani – naglašava ona.

 

Pomorandža dijeta – pravila i saveti


Kao što smo već pomenuli, ni slučajno se ne hranite samo pomorandžama, već pokušajte da ih "ugradite" u zdravu i uravnoteženu ishranu.

 

Pomorandža dijeta za mršavljenje ima mnogo verzija, ali ova je najzdravija
Pomorandža dijeta za mršavljenje ima mnogo verzija, ali ova je najzdravijafoto: PradaBrown/shutterstock, Shutterstock
  • Za ovu dijetu je veoma važno da tokom dana pojedete bar dve pomorandže. To može biti ujutro, uz doručak, ili kao užina, a možete začiniti voćke cimetom ili đumbirom u prahu.
  • Doručak. Započnite dan porcijom ovsene kaše ili hleba od celog zrna pšeničnog brašna, čemu možete dodati mleko ili biljni napitak i kašiku semenku. Takav doručak biće odličan izbor energije i proteina.
  • Ručak i večera. Jedite dosta voća u nastavku dana. Odaberite kuvano povrće, salatu i čorbu, a od pomoći će vam biti plodovi s diuretičkim efektom, poput krastavca, celera, artičoke, rotkvica i praziluka.
  • Obavezno dodajte kvalitetan izvor proteina, kao što su riba, jaja, nemasno meso, tofu ili mahunarke.
  • Od ulja je najbolje koristiti maslinovo ulje.
  • Izbegavajte sosove sa sirom ili kajmakom.
  • Pijte što više vode tokom dana.
  • Ograničite unos alkohola, bezalkoholnih energetskih pića, kobasice, pecivo, slatkiše...

 

BONUS VIDEO

Dijeta s jajima

 

makonda-tracker