oprez

Šta (ne) treba da jedete na KUPUS DIJETI? Režim ishrane kojim se mršavi brzo ima mnogo verzija, a vi birajte pažljivo

0

Jasno vam je da nije dobra odluka jesti samo čorbu od kupusa nedelju dana, ali kako iskoristiti osnovne principe kupus dijete da na zdrav način smršamo?

Kupus je zdrava namirnica, ali nije dobra ideja jesti samo čorbu od kupusa nedelju dana
Kupus je zdrava namirnica, ali nije dobra ideja jesti samo čorbu od kupusa nedelju danafoto: Cozy Home/Shutterstock

Takozvana "kupus dijeta" sve je popularnija i kod nas i u svetu jer garantuje gubitak većeg broja kilograma za kratko vreme, ali važno je imati u vidu da postoje razne verije ovakvog načina ishrane.


Uglavnom se ovako naziva način ishrane koji podrazumeva da se sedam dana jede samo čorba od kupusa, a ujedno je to i sistem koji nutricionisti i lekari smatraju vrlo opasnim.


Ova dijeta funkcioniše samo zato što je vrlo restriktivna u pogledu unosa kalorija – kaže dijetetičarka Džuli Rotenberg, vlasnica poznate kompanije JuliENERGYnutrition iz Majamija. – Reklamira se ljudima koji žele da smršaju za neku posebnu priliku ili predstojeći događaj.


U pitanju je, dakle, pomodna dijeta, ali dobra vest je što postoje i varijante u kojima je kupus samo jedan deo šireg plana ishrane.

Imajte u vidu da je najbolji i najbezbedniji način da izgubite višak kilograma uravnotežena i raznovrsna ishrana, u kojoj su u dovoljnoj meri zastupljene neophodne hranljive materije.

 

Čorba od kupusa ne bi smela da bude jedina hrana koju unosimo
Čorba od kupusa ne bi smela da bude jedina hrana koju unosimofoto: farmers daughter/Shutterstock

Još uvek ne postoji naučno istraživanje koje potvrđuje navodnu efikasnost kupus dijete, pa ni to je li ona bezbedna jer podrazumeva mnogo odricanja.


Istraživanje koje 2017. godine objavljeno u listu Functional Foods In Health And Disease pokazalo je da dijeta sa čorbom od kupusa zahteva unos samo 1.000 kalorija dnevno (ili čak manje!), uz postepeno povećavanje na 1.200 kalorija. S obzirom na tako nizak unos kalorija, tehnički je moguće smršati oko dva kilograma za nedelju dana, navodi Everyday Health, ali lekari ne preporučuju tako brzo mršavljenje niti ishranu zasnovanu samo na kupusu.


Zbog toga je, ako volite ukus kupusa i želite da ga iskoristite za mršavljenje, najbolje modifikovati ovaj režim tako da jedete od svega ponešto, imate tri obroka i dve užine u toku dana i ne držite se strogo ovog režima. Na kraju krajeva, iako piše da su banane zabranjene, zar će zaista jedna banana, koja obiluje kalijumom, manganom, vitaminima A i C, toliko da vam poremeti mršavljenje?


Ishrana na kupus dijeti


Portal Everyday Health sastavio je listu dozvoljenih i zabranjenih namirnica u kupus dijeti, a ovaj vodič može vam biti od pomoći da sastavite jelovnik koji ne ugrožava zdravlje i ne podrazumeva gladovanje.

 

Kupus salata je još jedan ukusan način da unosimo kupus
Kupus salata je još jedan ukusan način da unosimo kupusfoto: nesavinov/Shutterstock

Na spisku je naglašeno kojim danom je dozvoljeno ili zabranjeno jesti određenu namirnicu, ali kako vam jedna porcija mesa i bobičastog voća sigurno neće značajno usporiti mršavljenje – mi predlažemo da se ne držite previše strogo ovih "pravila" već da jednostavno pojačate kupus i držite se okvirno nekih preporuka, nikako se ne odričući dragocenih nutrijenata.

Dozvoljena hrana na kupus dijeti:

 

  • kupus svih sedam dana
  • drugo sirovo ili kuvano povrće svih sedam dana (ali ne beli krompir)
  • jabuke (trećeg dana)
  • bobičasto voće (trećeg dana)
  • integralni pirinač (sedmog dana)
  • govedina (šestog dana)
  • sok bez šećera (sedmog dana)
  • obrano mleko (četvrtog dana)


Zabranjena hrana na kupus dijeti:

 

  • banane (osim četvrtog dana)
  • beli krompir
  • piletina
  • ćuretina
  • riba
  • jaja
  • punomasni mlečni proizvodi

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Dijete

 

makonda-tracker