umerenost je ključ

Ako pogrešite – efekat je suprotan! Kako iskoristiti KIKIRIKI za mršavljenje, zdravo srce, protiv bora...?

0

Juče je obeležen Svetski dan mahunarki, a jeste li znali da u ovu grupu spada i kikiriki?

Pečeni kikiriki u činiji
Pečeni kikiriki u činijifoto: Kritchai7752/Shutterstock

Mnogo je zabluda u vezi s kikirikijem, a jedna od najčešćih jeste da je u pitanju orašasti plod – on to nije strogo govoreći, kao orah, badem ili lešnik, već pripada mahunarkama, poput pasulja, boranije, graška, sočiva...


U svakom slučaju, kikiki je zaista plod bogatog i raznovrsnog sastava.

 

Prema podacima platforme FoodData Central, američkog Ministarstva poljoprivrede, u 100 g sirovog kikirikija nalazi se 588 kalorija, što ga svrstava u visokokalorične grickalice.


Uz to, obiluju vitaminima, mineralima, proteinima, ugljenim hidratima...

 

Nutritivne vrednosti sirovog kikirikija, po 100 g
Nutritivne vrednosti sirovog kikirikija, po 100 gfoto: Double Brain/Shutterstock, Glossy

U svakom slučaju, iako nije orašasti plod, kikiriki s njima deli mnogo svojstava. Recimo, obiluje mononezasićenim i polinezasićenim mastima vitaminom E, cinkom i korisnim fitonutrijentima. Naravno, preporučuje se da se jede sirov i da se ne preteruje s njim da bi se iskoristile sve prednosti kikirikija.

Šta još niste znali o kikirikiju?

 

Ko treba da jede kikiriki?

 

  • Ljudi koji žele da smršaju zdravo


Iako su masti koje kikiriki sadrži mahom zdrave, to ne znači da neće doći do povećanja telesne težine ako ne vodite računa o veličini porcija. Na primer, jedna šaka kikirikija (oko 32 kikirikija) pruža 161 kaloriju, i može se uključiti u plan izbalansirane ishrane, ali ako sednete i uz film pojedete 300 grama ove visokokalorične hrane – definitivno niste učinili uslugu svojoj liniji.

 

Sirovi kikiriki u ljusci nema dodatih masti, soli itd.
Sirovi kikiriki u ljusci nema dodatih masti, soli itd.foto: Yevhen Prozhyrko, Shutterstock

Ako se jede umereno, može pomoći u zdravom mršavljenju! Istraživanje australijskih stručnjaka objavljeno 2022. u medicinskom magazinu Nutrients pružilo je dokaze za to.

 

Istraživači su, naime podelili učesnike u dve grupe: jedna je jela ishranu sa sniženim unosom kalorija uz 35 g kikirikija pre dva glavna obroka svakog dana, a druga je imala tipičnu ishranu s niskim unosom masti. Obe grupe su imale slične gubitke težine i sličan nivo šećera u krvi posle šest meseci. Ali u poređenju s grupom koja nije jela kikiriki, ona koja jeste je doživela značajnije sniženje krvnog pritiska,


Kao i orašasti plodovi, kikiriki sadrži biljna vlakna koja produžavaju osećaj sitosti, a znamo da vlakna pomažu u gubljenju kilograma.

 

  • Ljudi koji žele podmlade kožu


Kikiriki sadrži resveratrol, isti polifenol koji se nalazi u crvenom vinu. Brojna istraživanja, uključujući pregled više studija koji je objavljen 2022. u naučnom listu Molecules pokazalo antizapaljensku moć resveratrola i da može da pomogne u prevenciji infekcija i srčanih oboljenja.

 

Kikiriki sadrži resveratrol, polifenolno jedinjenje koje štiti kožu
Kikiriki sadrži resveratrol, polifenolno jedinjenje koje štiti kožufoto: iconogenic, Shutterstock

Takođe, ovo jedinjenje može da ima i anti-age efekte na kožu, što je otkriveno istraživanjem čiji su nalazi objavljeni 2022. u časopisu Advances in Dermatology and Allergology. Ta studija sugeriše da ovaj polifenol može da pomogne u zaštiti kože od štetnih efekata ultraljubičastih zraka tipa B. Kako istraživali objašnjavaju, resveratrol može da poboljša sintezu kolagena, što može da pomogne u smanjenju bora i ubrza zarastanje kože posle operacije ili povrede.


Ako želite da iskoristite još više resveratrola iz kikirikija, koristiće vam ovo saznanje stručnjaka, objavljeno u magazinu Molecules 2022: samo potopite kikiriki uz vodu i nivo ovog jedinjenja će porasti!

 

  • Ljudi ne smeju da jedu gluten


Iako bi brašno od kikirikija definitivno bilo zabranjeno ljudima koji imaju alergiju na kikiriki, oni koji su netolerantni na gluten ili imaju celijakiju slobodno mogu da uživaju u njemu jer kikiriki ne sadrži gluten.

 

Kikiriki obiluje hranljivim materijama, ali je visokokaloričan, pa budite na oprezu
Kikiriki obiluje hranljivim materijama, ali je visokokaloričan, pa budite na oprezufoto: SNeG17/Shutterstock

Ima blaži orašasti ukus i može da se koristi i u pečenju testa i za premazivanje ribe ili piletine prilikom dinstanja.

  • Ljudi koji imaju povišene masti u krvi


Istraživanje objavljeno 2022. u časopisu Frontiers in Nutrition pokazalo je da konzumiranje kikirikija može da pomodne u snižavanju nivoa triglicerida u krvi, što dalje smanjuje rizik od srčanih oboljenja i nakupljanja masnoće u arterijama.


Studija objavljena 2019. u listu Nutrients je otkrila zanimljivo zapažanje da ljudi koji jedu kikiriki imaju manju verovatnoću da preminu ranije od raznih uzroka, poput raka, kardiovaskularnih bolesti, infekcija, oboljenja jetre, bolesti bubrega...

 

Naravno, to ne znači da je kikiriki eliksir večnog života i mladosti, već da, kada se jede umereno i u uravnoteženoj ishrani, može da bude odličan saveznik u očuvanju zdravlja.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Mafini sa bananama i kikiriki puterom

 

makonda-tracker