još niste probali

Besplatna sitnica koja transformiše telo: Trik za efikasno mršavljenje koji nema veze ni sa dijetom ni sa vežbanjem

0

Ako želite da se rešite viška kilograma, nije važno samo šta jedete i da li trenirate, već najbitniji faktor često smetnemo s uma...

Za ravan stomak nije bitno samo šta jedete
Za ravan stomak nije bitno samo šta jedetefoto: megaflopp/Shutterstock

Kada je reč o mršavljenju, najveći problem često nije odabir namirnica koje ćemo jesti. To je, manje-više, odavno poznato – najzdraviji i najbezbedniji način da izgubimo višak kilograma jeste uz raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i fizičku aktivnost.


Sveže voće i povrće, vlakna, niskokalorične namirnice, izbacivanje šećera i belog brašna iz ishrane... sve su to odavno ispričane priče nutricionista koje dokazano deluju.


Pravi izazov, međutim, nije šta jesti, već kako i zašto jedemo.

Svesnost tokom jela kao trik za mršavljenje


Kako je pokazalo nedavno istraživanje Državnog univerziteta u Severnoj Karolini objavljeno u medicinskom magazinu Current Obesity Reports, jedna od strategija koje nam mogu pomoći u tome je majndfulnes (mindfulness). Šta to, zapravo, znači?

 

Gledanje u telefon tokom jela nije dobra ideja ako želite da smršate
Gledanje u telefon tokom jela nije dobra ideja ako želite da smršatefoto: baranq/Shutterstock

Sve je češći slučaj da dok jedemo "skrolujemo" po telefonu i gledamo šta ima novo na društvenim mrežama ili u medijima. Gledamo televizor, slušamo muziku, razgovaramo, čitamo knjigu... I jedemo prebrzo, bez mnogo svesti o tome koliko smo pojeli i jesmo li zaista bili toliko gladni.


Stručnjaci sve više naglašavaju važnost osvešćivanja toga jedemo li zato što smo gladni ili samo zato što je hrana ispred nas, dok na pažnja na nekom drugom mestu.

 

Kako ističe majndfulnes stručnjak Ronald D. Sigel, profesor psihogije Medicinske škole Univerziteta Harvard, "vrlo malo nas jede isključivo na osnovu znakova gladi".

 

Majndfulnes prilikom jela veoma je važan da bismo imali kontrolu nad obrokom
Majndfulnes prilikom jela veoma je važan da bismo imali kontrolu nad obrokomfoto: Prostock-studio/Shutterstock

Jedemo i da umirimo anksioznost, tugu ili nervozu – objašnjava on za Health, medicinsku platformu na zvaničnom sajtu Harvarda.


Upravo je to recept za obrokvanje na majndfulnes način – svesno. Ne obraćajte pažnju na to kako se osećate fizički ili psihički već na to koliko vam je stvarno potrebno. To podrazumeva da sklonite svaku moguću distrakciju s jela i poješćete baš onoliko koliko telu treba.


Svesnost protiv žudnje za hranom


Zavisnička ponašanja sklona su onome što stručnjak za bolesti zavisnost Alan Marlat zove "efektom kršenja apstinencije". Na primer, planirate da se hranite zdravo, ali onda vidite čokoladnu tortu, pojedete parče, pa se osećate loše jer se izgubili samokontrolu, očajnični želite da se umirite i – pojedete još jedno parče.

 

Budite svesni toga šta i koliko jedete
Budite svesni toga šta i koliko jedetefoto: kitzcorner/Shutterstock

Ukoliko ste svesni ovih obrazaca ponašanja, vaš sledeći korak je da se nosite s tom žudnjom. Teško je jednostavno izbegavati nešto što je primamljivo i nije dobro za vas jer su iskušenja na svakom koraku.


Majndfulnes može vam pomoći da primetite žudnju, prepoznate da će se možda pojaviti nelagoda, naglašena negativnim emocijama. Ako vežbate samosvest, primetićete da se ta osećanja pojavljuju i nestaju.

Porivi i žudnje dolaze u talasima, a možemo da ih prevaziđemo – kaže dr Sigel.

 

Ako ne obraćamo pažnju na sam obrok, skloni smo da preteramo i unesemo više kalorija
Ako ne obraćamo pažnju na sam obrok, skloni smo da preteramo i unesemo više kalorijafoto: Nicoleta Ionescu/Shutterstock

Dakle, suzdržite se i za 15 minuta možda vam se torta možda uopšte neće jesti jer je sada želite samo zato što ste nervozni.


Kako ističe dr Sigel, drugi aspekt treninga svesnosti je samoprihvatanje – ako ste poklekli i pojeli parče torte, gotovo je, ne možete to da promenite, samo nastavite dalje.


Niko nije savršen, ne morate da se mučite – objašnjava on.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Smršajte jedući obilne doručke

 

makonda-tracker