Dok ste na ovoj dijeti, važno je da ne gledate televiziju i telefon dok jedete, kao i da brojite koliko ste puta sažvakali zalogaj
Australijska glumica Rebel Vilson jedna je od poznatih dama koje su proteklih godina iznenadile naglim gubitkom velikog broja kilograma.
Zvezda komedije, koja je jednom priznala da se namerno gojila da bi lakše došla do uloga, svojevremeno je podelila da joj je žao što se nije potrudila da smrša u tridesetim, a ne u četrdesetim godinama, ali je svakako zadovoljna svojim uspehom.
– Sada kada znam šta sam u stanju da uradim, ponekad mi je tužno što nisam to učinila ranije. Možda je trebalo da probam kad sam imala 30 godina, a ne 40. Ipak, svačiji put je drugačiji, ovo nije ni trka ni takmičenje – istakla je glumica u razgovoru za InStyle.
Rebel je istakla da je njena tajna u redovnom treniranju i ishrani po tzv. Majrovoj metodi, dijeti koja je potom napravila veliki "bum" u Holivudu.
Šta je Majrova metoda?
Majrov metod je plan ishrane koji je još dvadesetih godina 20. veka razvio austrijski lekar dr Franc Ksaver Majr. Ovaj program zasnovan je na ideji da je poboljšanje zdravlja creva ključno za zdavo mršavljenje, a fokusira se na eliminaciju određene hrane iz jelovnika kako bi se popravila probava, kao i na uključivanju zdravih navika.
Ova dijeta trebalo bi da traje samo 14 dana, ali mnogi od saveta koji je prate bi trebalo da ostanu navika i tako se pozitivno odraze na opšte zdravlje.
Saveti za ishranu po Majrovoj metodi
Pored izbacivanja šećera i kofeina, ograničavanja mlečnih proizvoda i glutena i većem unosu alkalne hrane, savetuje se da se minimizira bilo kakvo ometanje tokom obroka, kako piše medicinska platforma Healthline. Dakle, nema jela uz televizor ili "skrolovanje" telefonom.
Pored toga, savetuje se da:
- žvaćete svaki zalogaj 40-60 puta
- najobilnji obrok jedete ranije u toku dana
- prestanete da jedete čim osetite sitost
- posle 15 časova jedete samo kuvanu hranu
- ne pijete vodu tokom obroka
- ne jedete posle 19 sati
Dozvoljena hrana po Majrovoj metodi
Ovaj plan ishrane daje prednost hrani koja se smatra alkalnom.
- Voće: jabuke, pomorandže, banane, bobice, kruške, breskve, šljive
- Povrće: brokoli, kupus, karfiol, kelj, paprika, pečurke
- Proteini: losos, pastrmka, ćuretina, jagnjetina, tofu, govedina, mahunarke, jaja
- Žitarice: ovas, rižoto, heljda, proso, palenta
- Orašasti plodovi: bademi, orasi, pistaći, makadamija
- Semenke: čia, susam, seme konoplje, laneno seme
- Zdrave masti: kokosovo ulje, ekstradevičansko maslinovo ulje, hladno ceđena ulja
- Piće: voda, sok od nara, zeleni čaj
- Začini i bilje: crni biber, cimet, kumin, kurkuma, peršun
Zabranjena hrana po Majrovoj metodi
Gluten, šećer i kofein treba da budu ograničeni, kao i mlečni proizvodi i prirodni zaslađivači kao što su med i javorov sirup, iako oni mogu biti dozvoljeni u malim količinama.
- Gluten: proizvodi koji sadrže pšenicu, ječam ili raž
- Mlečni proizvodi: jogurt, mleko, sir, puter, sladoled
- Dodati šećeri: šećer, sirup, voćni sokovi, slatkiši, peciva
- Prerađena hrana: gotova jela, čips, keks, brza hrana, mesne prerađevine, žitarice za doručak
- Piće: kafa, gazirana, energetska pića
BONUS VIDEO
Šta stručnjaci misle o dijeti za krvne grupe?