Na internetu je sve popularniji jelovnik čija je glavna zvezda tradicionalni kačamak.
Kačamak je već decenijama tradicionalno jelo na srpskoj trpezi, a glavni sastojak koji vam je potreban da biste ga napravili jeste kukuruzno brašno.
Od njega se pravi ukusna kaša, koja je mnogima zbog jednostavnosti pripreme omiljen doručak, a mnogi sada biraju i dijetu s kojom se uz njega mršavi!
Kako se navodi na zdravstvenoj platformi Healthline, u četvrtini šolje (oko 30 grama) kukuruznog brašna nalazi se 110 kalorija, 3 grama proteina, 1.5 gram masti, 22 grama ugljenih hidrata i 2 grama vlakana.
Takođe, sadrži i vitamine B grupe, gvožđe, kalijum, magnezijum i ostale nutrijente, antioksidanse, lako se vari, dobar je za probavu...
Međutim, kačamak je postao i dosta popularan kao glavna namirnica u tzv. kačamak dijeti.
Kako joj i samo ime govori, dijeta se bazira na konzumaciji kačamaka, koji je napravljen od kukuruznog brašna.
Može se naći dosta jelovnika, ali najpopularniji je i najjednostavniji.
Pravila:
Za doručak se kačamak jede sa jogurtom. Možete dodati i malo voća (npr. jabuka).
Za ručak se kačamak jede sa kuvanim povrćem.
Za večeru se kačamak jede sa pečurkama i svežim povrćem (paradajz, krastavac, zelena salata, kupus).
U ovaj jelovnik može se uvesti nemasno meso ili riba, kao i kuvana jaja.
Međutim, uvek treba imati na umu da bi za zdravo i pravilno mršavljenje, kao i najbolji efekat za ceo organizam, uvek preporučljivije bilo posvetiti se raznovrsnoj i izbalansiranoj ishrani, u koju se uključuju i treninzi prilagođeni vašem zdravstvenom stanju i mogućnostima.
Da bi vam kačamak pomogao u mršavljenju, morate da ga kuvate bez mleka, šećera ili putera.
Sastojci:
- 50 g palente
- 200 ml vode
- pola kašičice maslinovog ulja.
- 200 ml vode sipajte u šerpu i vrlo malo posolite.
- Ostavite da proključa pa dodajte palentu.
- Kuvajte na niskoj temperaturi 15-20 minuta.
- Kad se skuva, dodajte maslinovo ulje i promešajte.
Dok ste na kačamak dijeti, pijte puno vode i jedite male porcije kad osetite glad.
Bonus video
Kako smršati uz obilan doručak?