Ukoliko vam je potrebno osežavajuće jelo koje puni stomak, obavezno probajte staro srpsko jelo koje podseća na kačamak
Belmuž je staro pastirsko jelo, koje se pretežno u prošlosti pravilo u južnoj i istočnoj Srbiji, a najčešće na obroncima Stare planine.
U zavisnosti od kraja u kome će vam ga poslužiti, on će se razlikovati, a mnogi ga često mešaju s kačamakom, kom je sličan, ali je ipak reč o sasvim drugom jelu.
Priprema se od mladog, jednodnevnog kravljeg ili ovčijeg sira sa malo kukuruznog ili pšeničnog brašna, ali je najukusniji kada se upotrebljava više vrsta sira.
Sastojci:
- 400 grama kukuruznog brašna (ne palente!)
- 1 klogram mladog sira
Priprema
Staviti sir u posudu za kuvanje koja ima deblje dno, pa mešati na tihoj vatri sve dok se dobro ne otopi. Potom dodati brašno, pa kuvati uz neprestano mešanje, sve dok masnoća ne izađe na površinu.
Kad dobijete smesu sličnu kačamaku, ali malo mekšu od njega, sklonite s vatre.
Služite uz jogurt ili kiselo mleko, kao i uz domaći sir.