icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

nećete pogrešiti

AZBUKOVAČKI KAČAMAK: Starinski recept sa zapada Srbije za tradicionalno jelo koje se voli

Podeli:

Ovo jelo vole i bake i deke, ali i najmlađi, pravi se brzo i izuzetno je jeftino... Naučite, zato, još jedan recept za ukusni kačamak!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Gastronomska ponuda Ljubovije je bogata i raznovrsna. U ovom gradu je poznat Gastro festival, koji postoji duže od jedne decenije i zauzima značajno mesto u promociji azbukovačke kuhinje – hrane sa dušom. Starinska jela i recepti su zastupljeni u kuhinji ovog kraja, gde je etno turizam razvijen i gde svake godine dolazi sve veći broj turista.

 

Evo i jednog starinskog recepta: Azbukovački kačamak

 

U šerpu nasuti litar tople vode, posoliti,staviti pola supene kašike masti i staviti na šporet da provri.U posebnu činiju nasuti čašu vode i u njoj razmutiti projino (kukuruzno brašno), 8 do 10 supenih kašika brašna, da se dobije gusta kaša, i malo posoliti.

 

Kada voda u šerpi provri, dodavati kašiku po kašiku razmućene guste kaše i mešati. Kada dodamo svu kašu, mešati masu da se zgusne i sjedini. Krčkati jedno 5 minuta, skinuti sa šporeta, po ukusu dodati sir, kajmak, mleko.

 

 

Inicijalizacija u toku...