o njoj se priča

Kažu da garantuje BRZO MRŠAVLJENJE: DANSKA DIJETA je vrlo popularna na internetu, a evo šta lekari žele da znate o njoj

0

Šta je tačno danska dijeta, koja su njena pravila i zbog čega spada u tzv. modne dijete?

Niko ne zna kada je tačno osmiljšena danska dijeta i ko je njen autor
Niko ne zna kada je tačno osmiljšena danska dijeta i ko je njen autorfoto: Vlad Teodor, Shutterstock

Popularna danska dijeta ima mnogo naziva na internetu, a među njima su i dijeta Denmark i dijeta Kraljevske danske bolnice, ali kako god je zvali – stručnjaci ističu da postoje neke stvari o njoj koje morate da znate.


Budući da spada u restriktivne dijete, preporučljivo je da se konsultujete sa izabranim lekarom ili nutricionistom pre nego što pređene na tako niskokaloričan režim ishrane.


Danska dijeta svrstava se u tzv. modne dijete, kratke trendove u ishrani koje stručnjaci obično ne podržavaju jer zahtevaju mnogo odricanja, nisu izbalansirane niti raznovrsne i nema dovoljno naučnih istraživanja o njihovom efektu na telo.

 

  • Kako je nastala danska dijeta?


Postoje različite verzije priče o nastanku ovog načina ishrane uz koji se navodno mršavi vrlo brzo, a uvreženo je mišljenje da je ona nastala u jednoj bolnici u Danskoj kako bi se postigao brz gubitak kilograma kod prekomerno gojaznih pacijenata pred operaciju.


Ova dijeta je osmišljena kao kratkoročni plan ishrane koji se sprovodi pod medicinskim nadzorom. Ipak, nijedna danska bolnica niti jedan lekar iz ove zemlje žele da potvrde da su tvorci tzv. danske dijete.

 

Danska dijeta je vrlo riskatan način da pokušate da smršate jer nije uravnotežen i raznovrstan
Danska dijeta je vrlo riskatan način da pokušate da smršate jer nije uravnotežen i raznovrstanfoto: A.D.Portrat/Shutterstock
  • Šta se (ne) jede na danskoj dijeti?

 

Postoji mnogo varijanti ove ishrane, ali ste uglavnom ograničeni samo na dve grupe hrane:

  1. proteine i
  2. povrće.

I to s vrlo malo izbora u obema ovim grupama namirnica!


Danska dijeta isključuje sve voće, integralne žitarice, mleko i mlečne proizvode, iako se mogu pronaći verzije dijete u kojima su dopušteni ražani hleb i običan jogurt.


Uglavnom se na danskoj dijeti konzumiraju:

  1. voda, nezaslađeni crni čaj i kafa
  2. nemasni proteini (govedina, jagnjetina, živina, jaja)
  3. povrće s malo ugljenih hidrata (paradajz, spanać, celer, karfiol)

Portali koji prenose ovu dijetu pišu da bi trebalo imati tri obroka dnevno, uvek u isto vreme, i da su grickalice strogo zabranjene. Takođe, navodi se da nije dozvoljeno jesti posle 18 časova.

 

pošto je toliko niskokalorična i restriktivna, na danskoj dijeti ćete verovatno smršati, ali možete da ugrozite zdravlje
pošto je toliko niskokalorična i restriktivna, na danskoj dijeti ćete verovatno smršati, ali možete da ugrozite zdravljefoto: Shutterstock / Billion Photos
  • Tipičan jelovnik na danskoj dijeti

 

  1. doručak najkasnije do 8 sati: crna kafa i voda
  2. ručak oko 13 časova: od 140 do 200 grama nemasnog mesa ili dva jajeta, uz najviše 220 grama povrća
  3. večera do 18 sati: od 140 do 200 grama nemasnog mesa i najviše 220 grama povrća

Jasno je po ovom planu da je u pitanju vrlo rigorozna, restriktivna i niskokalorična dijeta koja ne zadovoljava pravilo o uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani, u kojoj su zastupljene sve grupe hranljivih materija neophodne za normalan rad organizma.

 

Zbog toga ni slučajno ne počinjite da se hranite na taj način ako niste porazgovarali s lekarom, i ne držite dansku dijetu dugo jer bi vaše zdravlje moglo da trpi.

 

BONUS VIDEO

Dijeta po krvnim grupama jedna od pet najgorih na svetu?

 

makonda-tracker