pravila, prednosti & mane

Obećava skidanje par kilograma za 7 DANA, ali... Šta morate znati pre nego što se odlučite za KUPUS DIJETU?

0

Šta je tačno kupus dijeta, da li se uz nju može smršati i koje namirnice se konzumiraju?

kupus dijeta je popularan vid mršavljenja još od osamdesetih
kupus dijeta je popularan vid mršavljenja još od osamdesetihfoto: farmers daughter/Shutterstock

Kupus dijeta nije nepoznanica za one koji žude za brzim mršavljenjem, jer je već godinama popularan vid dijete i kod nas i u svetu.

 

U pitanju je dijeta za koju se tvrdi da tokom sedmodnevnog upražnjavanja može dovesti do gubitka i do 4,5 kilograma.

 

Kupus dijeta funkcioniše onako kako joj i samo ime kaže — tokom te sedmice jedete gotovo ništa osim kuvanog kupusa. Međutim, možete konzumirati i nekolicinu drugih namirnica.

 

Ova dijeta ne treba da traje duže od sedam dana. Međutim, postoje stvari koje bi trebalo imati u vidu pre nego što uopšte krenete da se njome bavite, naravno, uz konsultaciju sa svojim izabranim lekarom.

 

Najpre, za ovu dijetu se navodi da je popularnost stekla osamdesetih godina, ali nije poznato odakle tačno vodi poreklo originalna dijeta s kupusom. 

 

kupus je glavna namirnica u ovoj dijeti
kupus je glavna namirnica u ovoj dijetifoto: Africa Studio/Shutterstock

Koja su pravila kupus dijete?

 

Osim kuvanog kupusa, dozvoljene su 1 do 2 niskokalorične namirnice dnevno. Ne smete praviti zamene i pije se isključivo voda ili drugo piće koje nema kalorije, poput nezaslađenog čaja.

 

Sledeći pravilnik za kupus dijetu, po danima, navodi zdravstvena platforma Healthline:

 

Dan 1: Neograničen kuvani kupus i voće, ali ne smeju banane.

Dan 2: Samo kupus i povrće (sirovo ili kuvano lisnato zeleno povrće).

Dan 3: Neograničeno voće i povrće, uz kupus, bez pečenog krompira i banana.

Dan 4: Neograničen kupus, banane i nemasno mleko.

Dan 5: Možete pojesti i malo junetine (od 280 do 567 grama), a dozvoljen je i svež paradajz, uz minimum 6 do 8 čaša vode.

Dan 6: Kupus, junetina i povrće.

Dan 7: Povrće, pirinač i neograničen sok od svežeg voća.

 

Posle 7 dana, treba prestati sa dijetom, a može se ponoviti, ali prethodno sačekate barem dve nedelje.

 

Da li "radi"?

 

Ova dijeta nikada nije bila istražena, pa je nemoguće da se zaista utvrdi njena efektivnost. Ipak, pošto je niska u kalorijama, moguće je da uzrokuje gubitak kilograma.

 

Pošto možete da jedete samo kuvani kupus i par drugih namirnica, izbor hrane vam je toliko limitiran i nizak u kalorijskoj vrednosti da je teško da jedete dovoljno da biste zadržali težinu koju trenutno imate.

 

Ipak, iako ćete verovatno s njom smršati, većina vaše težine vratiće se najverovatnije čim prekinete s dijetom (ako se vratite "na stari režim").

 

kupus dijeta ima i prednosti i mane
kupus dijeta ima i prednosti i manefoto: Shutterstock/NataliAlba

Dobra strana ove dijete je što možete jesti gotovo neograničeno, ali samo par pažljivo odabranih namirnica, među kojima su voće i povrće, koje imaju mnogo kalorija, a dosta vlakana. Uz to, ova dijeta je prilično jeftina za praćenje.

 

Ipak, ona je restriktivna i nutritivno nebalansirana na pravi način, zbog čega se ne preporučuje na staze duže od nedelju dana. Konsultujte se sa lekarom ili nutricionistom za održiviji plan zdrave ishrane za dugotrajan gubitak težine i očuvanje dobrog stanja organizma.

 

Koje su loše strane kupus dijete?

 

Osim navedenih mana ove dijete, navodi se da potencijalno ne obezbeđuje dovoljno nutrijenata, veoma je niska u kalorijama (teško dostiže i 1000 kalorija, što je za većinu ljudi ispod dnevnog minimuma), može uzrokovati probleme sa žučnom kesom i uticati na promenu nivoa šećera u krvi.

 

Bonus video

Dijeta s jajima

 

makonda-tracker