oprezno s njom

Merilin Monro se okretala njoj u najtežim periodima: Šta je FODMAP dijeta i zašto je slavni obožavaju?

0

FODMAP dijeta nije klasičan režim ishrane namenjen mršavljenju, ali se uz njega može smršati, naročito na samom početku, u restriktivnoj fazi

Merilin Monro godinama je patila od sindroma iritabilnih creva, zbog čega je morala da pazi na ishranu
Merilin Monro godinama je patila od sindroma iritabilnih creva, zbog čega je morala da pazi na ishranufoto: IFA Film / United Archives / Profimedia

FODMAP dijeta jedna je od najpopularnijih dijeta na svetu proteklih godina, a obično se preporučuje da se ona započne tek nakon konsultacije s lekarom.

 

Šta je FODMAP dijeta?


FODMAP je akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole, kratkolančane ugljene hidrate, odnosno šećere koje tanko crevo apsorbuje slabije. Usled toga javlja se niz simptoma poput nadutosti, gasova, grčeva ili promena u stolici kao što su dijareja i zatvora.


Pre svega je namenjena osobama koje imaju probleme s varenjem, nadimanjem, zatvorom ili dijarejom, kao i gasovima. Osmišljena je kako bi pomogla onima koji pate od sindroma nervoznih creva i za sprečavanje razvoja i širenja bakterija unutar tankog creva.

 

Podeljena je u tri faze, u kojima se tačno utvrđuje koje namirnice u ishrani izazivaju najteže simptome problema s varenjem.

 

FODMAP dijeta se preporučuje ljudima koji pate od sindroma nervoznih creva
FODMAP dijeta se preporučuje ljudima koji pate od sindroma nervoznih crevafoto: LightField Studios/Shutterstock

Dijeta FODMAP ne bi trebalo dugo da se praktikuje, posebno kada je reč o njenoj restriktivnoj fazi, jer se iz ishrane isključuje mnogo namirnica – čak čitave grupe hrane koja je inače zastupljena u svakodnevnom jelovniku. Zbog toga je ne bi trebalo primenjivati na svoju ruku.


Dijeta FODMAP je vrlo restriktivan plan ishrane i način da pacijent u određenom vremenskom periodu utvrdi koje mu namirnice izazivaju dodatne tegobe. Pre primene ovog režima ishrane važno je razgovarati sa lekarom jer se iz ishrane izbacuju čitave grupe namirnica – ističe gastroenterolog dr Hazel Galon Veloso.


PRVA FAZA: Restriktivni period


Iz ishrane se izbacuju namirnice koje sadrže veliku količinu hranljivih materija koje se mogu svrstati u FODMAP.
To su:

 

U nekim slučajevima smetnje stvaraju i voćke: kruške, šljive, trešnje, jabuke, breskve...


U suštini, sve za šta znate da vam inače zadaje probleme, kao i rizična hrana za probleme s varenjem.


DRUGA & TREĆA FAZA: Uvođenje namirnica

 

Sindrom nervoznih creva može da izazove niz tegoba koje otežavaju svakodnevicu
Sindrom nervoznih creva može da izazove niz tegoba koje otežavaju svakodnevicufoto: 220 Selfmade studio, Shutterstock

Nakon toga se neke od ovih namirnica postepeno uvode u ishranu, ne bi li se pratilo koji prozvodi dovode do pojave tegoba s varenjem. Čim se primeti da određena namirnica izaziva ili pojačava simptome, izbegava se ili se ograničava.


Kako ističe dr Galon Veloso, namirnice koje imaju visok sadržaj FODMAP materija se uvode na svaka tri dana, obavezno jedna po jedna. Samo tako će se precizno utvrditi koja hrana izaziva probleme.

 

Ako ustanovite da vam neki od proizvoda sa visokim sadržajem FODMAP materija nikako ne odgovaraju dugoročno ih izbegavajte – kaže dr Galon Veloso.


Kako navodi gledna Klivlendska klinika, dužina vaze uvođenja namirnica zavisi od pojedinca, ali je prosečno vreme oko osam nedelja. Veoma je važno da se svaka hrana testira po nekoliko dana da biste izbegli unakrsne efekte različitih namirnica.

 

FODMAP dijeta podrazumea restriktivnu fazu i, potom, postepeno uvođenje raznih namirnica
FODMAP dijeta podrazumea restriktivnu fazu i, potom, postepeno uvođenje raznih namirnicafoto: Jacek Chabraszewski/Shutterstock

Kada shvatite šta odgovara i šta smeta vašem organizmu, u konsultaciji sa svojim lekarom možete sastaviti održiv plan ishrane koji je uravnotežen i raznovrstan i pruža vam sve neophodne hranljive materije. Tako ćete moći da, izbegavajući ono što zadaje probleme, zaista uživate u hrani koja vam prija!


Šta sme da se jede na FODMAP dijeti?


U ovom režimu ishrane se koriste meso, jaja, a dopuštene su i određene vrste sireva poput fete, brija i čedara, dok su od žitarica zastupljeni ovas, pirinač i pseudožitarica kinoa. Obično se konzumiraju paradajz, krompir, tikvice, krastavac i patlidžan, dok se od voća dopuštaju jagode, borovnice, pomorandže, ananas i grožđe.


Prema nekim izvorima, mnogo poznatih ličnosti koristilo je FODMAP dijetu kako bi olakšalo sebi svakodnevicu i rešilo se problema s varenjem. Među njima su manekenka Tajra Benks, holivudska diva Merilin Monro, pop legenda Šer, glumica Kirsten Danst...

 

Merilin Monro je navodno postala zavisna od lekova protiv bolova zbog borbe protiv sindroma nervoznih creva
Merilin Monro je navodno postala zavisna od lekova protiv bolova zbog borbe protiv sindroma nervoznih crevafoto: Profimedia

Navodno je Merilin Monro patila od teškog oblika sindroma nervoznih creva, veruje se zbog stresa i anksioznosti, a toliko je njeno stanje bilo naporno i iscrpljujuće da je glumica, tvrdilo se, zbog njega bila zavisna od lekova protiv bolova šest godina pre smrti.

 

BONUS VIDEO

Simptomi Kronove bolesti

 

makonda-tracker