uživate li u njemu svaki dan?

Koliko (često) smemo da jedemo sladoled tokom leta? Ukoliko imate ove zdravstvene probleme, budite vrlo oprezni

0

Ako svaki dan jedete sladoled u letnjim mesecima, postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju

Sladoled je omiljeno osveženje tokom leta
Sladoled je omiljeno osveženje tokom letafoto: Abstract51/Shutterstock

Kremast, hladan i sladak – sladoled je svačija omiljena poslastica u letnjim danima, ali je, kao i svi ostali slatkiši, puna kalorija, šećera i masti.


Zbog toga je prirodno brinuti o tome koliko ga i koliko često smemo jesti.


Važno je znati da nutritivni profil sladoleda varira u zavisnosti od brenda, ukusa i vrste, a u većini slučajeva najukusniji sladoledi, koji se posebno pripremaju da budu još bogatiji i kremastiji od običnih, imaju više šećera i masnoća, pa su i kaloričniji.


Najveći broj sladoleda sadrži 12-24 grama dodatog šećera u oko 65 grama, a medicinska platforma Healthline piše da bi dodati šećeri trebalo da se ograniče na oko 50 grama ukoliko inače konzumirate oko 2.000 kalorija. To znači da jedna ili dve male porcije sladoleda mogu lako da vas približe ovom dnevnom limitu.

 

Istraživanje objavljeno 2016. godine u medicinskom časopisu Nutrients pokazalo je da je prekomeran unos šećera povezan s više zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, bolesti srca, dijabetes i bolest masne jetre.

 

Sladoled je uvek prijatan slatkiš po vrućinama
Sladoled je uvek prijatan slatkiš po vrućinamafoto: Shutterstock/WS-Studio

Uz to, sladoled obiluje kalorijama, a nudi malo hranljivih materija, a uglavnom su zastupljeni kalcijum i fosfor, navodi se u bazi podataka FoodData Central američkog Ministarstva poljoprivrede.

 

Ako se povremeno zasladite sladoledom, ne bi trebalo da brinete o nedostatku nutrijenata u njemu, ali ukoliko uravnoteženu i raznovrsnu ishranu tokom leta često zamenite sladoledima – gubite mnogo.


Na kraju krajeva, redovno i uravnoteženo konzumiranje svežeg voća, povrća i integralnih žitarica jedna je od vodećih preporuka stručnjaka, a visokokaloričnost sladoleda može podstaći gojenje ako s njim preterujete.

 

Sladoled možete jesti, ali umereno
Sladoled možete jesti, ali umerenofoto: Nina Buday/Shutterstock

Da li je sladoled strogo zabranjen ako želim da smršam i sačuvam zdravlje?

 

Sve to, naravno, ne znači da je sladoled potpuno zabranjen u zdravoj ishrani, ali je ključna umerenost. Da biste izbegli preterivanje, jedite iz manjih posuda ili pokušajte da zamenite kupovne sladolede zdravim alternativama.


Takođe, imajte na umu da, iako vrste s niskim sadržajem masti i šećera mogu delovati zdravije, ovakvi sladoledi nisu nužno hranljiviji ili manje kalorični. Uz to, sadrže i mnoge veštačke sastojke, pa je neophodno pažljivo čitati sastav sladoleda.

 

 

makonda-tracker