počnite danas

Bez gladovanja, provereno i naučno dokazano: 5 najboljih saveta za topljenje sala na stomaku

0

Kako se rešiti masti u predelu stomaka i konačno ove godine uživati u krop topovima i uskim haljinama? Nauka ima odgovor.

Za ravan stomak ne morate da gladujete
Za ravan stomak ne morate da gladujetefoto: Meeko Media/Shutterstock

Najbolji način da se rešite masnoća u predelu stomaka jeste da se hranite zdravo i vežbate – do sada je to postalo jasno.


Rigorozne dijete i gladovanje mogu da dovedu do niza zdravstvenih problema, a uz to često nakon ovakvih režima vratimo uobičajenom načinu ishrane i vrlo brzo vratimo izgubljene kilograme.


Međutim, šta jesti tako da uvek budemo siti, a da se masti sagorevaju?

 

  • Salo na stomaku


Kako objašnjava medicinska platforma Healthline, postoje dve glavne vrste masti u predelu stomaka:

  1. potkožne masti – tip koji se nalazi odmah id kože i skladišti se po celom telu, uključujući i srednji deo
  2. visceralne masti – vrsta koja se nalazi dublje u telu i okružuje organe, a povezuje se s mnogim oboljenjima, uključujući bolesti srca i dijabetes tipa 2.
Visceralne masti mogu da budu vrlo opasne
Visceralne masti mogu da budu vrlo opasnefoto: Shutterstcok/Ratchanee Sawasdijira

Zbog toga je veoma važno izgubiti visceralnu masnoću, i to na zdrav način i bez izlaganja tela stresu koji podrazumeva gladovanje.


– Smanjenje abdominalne masti je među glavnim ciljevima prilikom mršavljenja, za većinu ljudi. Postoji više načina da se salo na stomaku smanji, a to podrazumeva i konzumiranje zdrave hrane – rekla je nedavno nutricionistkinja Natali Komova za britanski Express.

 

  • Kako smršati u predelu stomaka i struka?


Postoji više sitnica koje možete da promenite u ishrani da biste pospešiti topljenje ovih masnoća, a Healthline navodi sledeće kao naučno dokazane metode.

 

  • Ograničite unos šećera


Ishrana s visokim udelom šećera dovodi do viška masonće u predelu stomaka, a studije dokazuju da dodatni šećer ima jedinstvene štetne efekte na metaboličko zdravlje.


Kako je pokazalo istraživanje kineskih stručnjaka s Univerziteta u Nankingu, čiji su nalazi objavljeni 2017. godine u magazinu Nutrients, višak šećera, uglavnom zbog velike količine fruktoze, može dovesti do nakupljanja masti oko stomaka i jetre.

 

Jabuke obiluju vlaknima
Jabuke obiluju vlaknimafoto: Shutterstock / Monkey Business Images
  • Jedite više proteina

 

Istraživanja pokazuju da žudnju za hranom možete smanjiti čak za 60 procenata, ubrzati metabolizam za 80-100 kalorija dnevno i pojesti do 441 kaloriju manje tokom dana ukoliko konzumirate više proteina, navodi Healthline.


Ako je vaš cilj mršavljenje, dodavanje proteina može biti jedna od najefikasnijih izmena u ishrani, a uz to što će vam oni pomoći da se rešite viška kilograma, mogli bi da spreče da se ponovo ugojite, zaključak je studije objavljene 2015. u medicinskom časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

 

  • Jedite manje ugljenih hidrata

 

Dijete poput keto ishrane mogu biti vrlo delotvorne ako želite da se rešite masti, ali i one nose sa sobom određene rizike, pa je veoma važno konsultovati se s lekarom pre nego što počnete tako da se hranite.

 

Kako je pokazala studija američkih stručnjaka objavljena 2012. u magazinu Obesity, unos ugljenih hidrata snižen na 50 grama dnevno dovodi telo u stanje ketoze, zbog čega ono počne da sagoreva masti kao glavno gorivo, ali ovo je dramatično manja količina od uobičajene ishrane i definitivno nije za svaki organizam.


Prema pisanju Healthline-a, više od 20 nasumičnih kontrolisanih studija pokazalo je da dijete s vrlo malo ugljenih hidrata mogu da dovedu do 2-3 puta većeg gubitka kilograma nego dijete s malo masti.


U svakom slučaju, čak i ako niste na strogoj dijeti, dobra je ideja smanjiti količinu ugljenih hidrata u svakodnevnoj ishrani.

 

Za manji obim struka ne morate da gladujete
Za manji obim struka ne morate da gladujetefoto: Shutterstock / Golubovy
  • Jedite više vlakana

 

Stručnjaci ističu da je povećan unos biljnih vlakana koristan kod niza stanja i zdravstvenih problema, pa i ako želite da se rešite viška kilograma. Vlakna su dokazano efikasna protiv visceralnih masti, nutricionistkinja Natali Komova nedavno je objasnila za Express kako ona deluju.


Vlakna deluju tako što odlažu apsorpciju hranljivih materija i masti i varenje hrane. Ona pojačavaju osećaj sitosti, što dalje vodi do niskog apetita i manje želje za hranom – ističe Komova. – Vlakna regulišu vaš unos kalorija, smanjujući višak masti na stomaku.


Ona, inače, potiču iz biljaka i predstavljaju vrstu ugljenih hidrata, ali se, za razliku od ostalih iz ove grupe, ne mogu da se razlože na prostije sastojke. Različite namirnice obično sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, ali obično jednu vrstu imaju u znatnijoj količini.


Rastvorljiva vlakna mogu da apsorbuju vodu, zahvaljujući čemu se stvara masa u obliku gela, što nije slučaj s nerastvorljivima.

 

  • Vežbajte redovno

 

Obično najmanje popularan savet za mršavljenje jedan je od najdelotvornijih – vežbanje je jedna od najboljih stvari koje možete da uradite za svoj organizam da biste živeli dugo, zdravo i kvalitetno.

 

Redovan trening neophodan za zdravlje i vitak stas
Redovan trening neophodan za zdravlje i vitak stasfoto: Shutterstock / Jacob Lund

Topljenje abdominalne masti je samo jedna od brojnih zdravstvenih prednosti redobnog treninga, ali važno je znati da ne treba da radite samo vežbe za stomak ako je vaš cilj sagorevanje masnoća baš u tom delu tela.


Kako je pokazalo istraživanje stručnjaka Univerziteta u Južnom Ilinoisu objavljeno 2011. godine u listu The Journal of Strength & Conditioning Research, gubljenje masti samo na jednom mestu nije moguće. U okviru ove studije, naučnici su pratili učesnike koji su šest nedelja radili vežbe koje ciljaju samo trbušne mišiće i to nije imalo merljiv uticaj na obim struka ili količinu masti u predelu stomaka.


Ipak, trening s tegovima i kardio mogu biti efikasni za smanjenje masnoće u celom telu, kao aerobne vežbe, za koje je utvrđeno da pomažu kod smanjenja visceralne masti.

 

 

makonda-tracker