bez dijete

Imao je 128 kg, mogao je da pojede 40 ćevapa: Kako je Aleksandar Aca Sofronijević smršao 46 kg? (JELOVNIK)

1

Harmonikaš Aleksandar Aca Sofronijević uspešno je rešio problem sa gojaznošću. Ali put do toga nije bio lak.

Harmonikaš Aleksandar Aca Sofronijević ima nekoliko pravila u ishrani kojih se pridržava.
Harmonikaš Aleksandar Aca Sofronijević ima nekoliko pravila u ishrani kojih se pridržava.foto: Antonio Ahel/ATAImages

Harmonikaš Aleksandar Aca Sofronijević je godinama na muzičkoj sceni i poznat je po tome što, osim o svojoj karijeri, vodi računa i o svom zdravlju.

 

Ali do toga je došao postepeno i nakon problema sa kilogramima. 

 

Naime, pre nekoliko godina popularni harmonikaš je bio prekomerno gojazan i uspeo je da smrša i pobedi svoje loše navike, ali to nije bilo lako. 

 

Bio sam zaista gojazan imao sam 128 kilograma i ozbiljno sam voleo da jedem. To je bila ljubav prema hrani. Jedva sam čekao da završim svirku u 3,4 ujutru i pojedem metarsku palačinku i slatku i slanu i da legnem da spavam. Malo po malo došao sam do trenutka da ne mogu da se sagnem da zavežem pertlu i tada sam presekao i rekao da ne može više tako– ispričao je svojevremeno za domaće medije Sofronijević.

- Sećam se da sam sam mogao da pojedem jedno pile, veliko pile, a jednom sam pojeo 40 ćevapa i meni je to bilo normalno - rekao je Aleksandar.

 

Priznaje, put promene nije bio lak, ali je Aleksandar imao želju da pobedi gojaznost, a počeo je od uobročavanja.

 

– Početak moje dijete u smislu zdrave ishrane bio je da se obročim. Trudim se da uvek imam mnogo salate i trudim se da izbegnem da vezujem hleb sa ugljenim hidratima i nikad ne uzimam slatko posle obroka – kaže Sofronijević.

 

  •  Kako izgledaju njegovi obroci?


Doručak su uglavnom neke kašice od heljde sa kombinacijama smrznutog voća, jaja, napravim neku salatu dobru, humus često pravim, integralni hleb, heljdu obožavam i super je varim i uglavnom je kod mene heljdin hleb. U zavisnosti od toga šta je bio doručak užina je uvek su te neke voćne stvari ili štanglica čokolade ili dve urme – otkrio je harmonikaš u emisiji „RTS Ordinacija” i nastavio:

 

Za ručak se uvek trudim da imam nešto kuvano, uvek se trudim da to bude grašak ili sočivo ili pasulj koji vezujem sa jednim parčetom integralnog hleba. Meso sam naučio da je meni dovoljno 150 grama mesa maksimalno i ja sam apsolutno sit. Dva, tri puta nedeljno jedem meso, dva, tri puta jedem ribu ostalo je ta neka biljna hrana i uvek neka lagana večera – zaključio je.

  • Nije bilo lako, ali je smršao 46 kg

 

Harmonikaš kaže da je na putu promene imao mnogo grešaka, ali da je uspeo.

 

– Bilo je mnogo teško, mnogo sam grešio, imao sam neka povređivanja zato što sam pogrešno vežbao, pogrešno trenirao, pogrešno unosio hranu i gladovao, ali polako sam učio korak po korak i doveo sebe da sam skinuo 46 kilograma po malo trudimo sam se budem sve bolji- priča Aleksandar i za sve koji imaju slične probleme ima savet:

 

– Moj savet ako si gojazan odeš na testove i lagano menjaš životne navike, jer ako kreneš brzo da ih gubiš brzo ćeš ih i vratiti - tvrdi harmonikaš.

 

makonda-tracker