bila je zavisnica od šećera

Kad je imala 22 godine, dobila je tešku dijagnozu: Zbog ovakve ishrane, glumica u 57. godini izgleda isto kao tada

0

Kad je imala 22 godine, dobila je dijagnozu koja je sve promenila: Zbog ovakve ishrane, glumica u 57. godini izgleda 

Hale Beri tokom čitave karijere izgleda manje-više isto
Hale Beri tokom čitave karijere izgleda manje-više istofoto: Sweaty Betty/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kada je imala samo 22 godine, Hale Beri je dijagnostikovan dijabetes, što je zahtevalo drastične promene jelovnika.


Kao tinejdžerka i na početku dvadesetih, ona je, kako je i sama priznala, bila zavisnica od šećera, zbog čega joj je ovaj zaokret pao još teže. Dan bi započinjala pahuljicama i muslijem sa čokoladom i visokim udelom šećera, a uvek je u torbici imala čokoladicu ili bombone.


Međutim, kada je dobila dijagnozu dijabetesa, hitno je morala da promeni svoje životne navike i da počne od načina ishrane, zbog čega je odmah potpuno izbacila šećer. To je za posledicu imalo niz simptoma, uključujući napade gladi i glavobolje, ali je ovo trajalo samo nekoliko nedelja.


Kako kaže Hale Beri, danas, decenijama nakon što joj je dijagnostikovano ovo hronično stanje, slatkiše jede vrlo retko i u posebnim prilikama ne odbjia parče torte.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Halle Berry (@halleberry)


Odrekla sam se pirinča, pa čak i integralnog, kao i testenine i hleba, i mogu vam reći da nikada nisam zažalila zbog toga. Takođe sam naučila dosta o keto dijeti i zamenila sve visokokalorične namirnice njihovim zdravim alternativama – rekla je glumica jednom prilikom.


Ona je jednom otkrila i svoj trik za izbegavanje krompir pirea: umesto njega Hale jede karfiol s puterom i tvrdi da nema baš nikakve razlike. Takođe, umesto paste sada uživa u nudlama od tikvica.

 

Što se tiče načina ishrane koji oskarovka primenjuje, Fibbon je pisao da ona kombinuje povremeni post i keto dijetu. Isti portal prenosi da su ovo osnovni principi ishrane Hale Beri.

 

Hale Beri na dodeli Oskara 2002. godine
Hale Beri na dodeli Oskara 2002. godinefoto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia
  • Kako se hrani Hale Beri?

 

Jutro i podne

 

  • Glumica ima samo dva velika obroka dnevno, a obično preskače doručak.
  • Ipak, ujutro obavezno popije veliku čašu vode s limunom.
  • Što se tiče suplemenata, Hale u dogovoru sa svojim ličnim trenerom koristi suplemente aminokiselina, koji joj pomažu u održanju mišićne mase.
  • Zatim popije kafu, u koju sipa MCT ulje, vrlo popularno među onima koji su na keto ishrani i koje zapravo podrazumeva trigliceride srednjeg lanca. Ovakvi trigliceridi mogu se naći i u kokosovom ulju u značajnoj meri, a u pitanju je vrsta zasićenih masti koju naučnici istražuju zbog potencijalnih zdravstvenih prednosti. Na primer, studija objavljena 2015. u magazinu The Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics pokazala je da konzumiranje triglicerida srednjeg lanca može da poveća broj kalorija koje telo sagoreva. Uz to, oni brzo snabdevaju telo energijom, imaju antimikrobno dejstvo zbog laurinske kiseline, smanjuje glad...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Halle Berry (@halleberry)

 

  • Hale Beri potom odradi trening, a njen prvi obrok nakon vežbanja je branč, u njenom slučaju zamena za ručak, kada obično jede nešto što ima mnogo hranljivih materija, poput odreska ili piletine, uz zeleno lisnato povrće ili jaja.

 

U slučaju iznenadne gladi...

 

  • Sledeći obrok je užina, kada obično konzumira bobičasto ili neko drugo organsko voće. Rado užina i krastavce ili celer, a voli i avokado, koji je koristan zbog "dobrih" masti.
  • Uz to, Hale Beri obožava bujone od kostiju koje jede u bilo koje doba dana.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Halle Berry (@halleberry)

 

Večera Hale Beri

 

  • Posle ručka, koji je u njenom slučaju nešto ranije, i niza užina, glumici je jedini drugi veći obrok u toku dana večera. Tada rado jede jagnjeću čorbu s brokolijem, karfiolom i drugim povrćem ili nudle od tikvica sa sirom, pestom i pinjolima.

 

 

 

makonda-tracker