redak dar & još ređa lepota

10 najbolje ocenjenih filmova Alena Delona: Od tajnovitog prevaranta do strastvenog zavodnika – maestralno je igrao sve

0

U biografiji slavnog francuskog umetnika navedeno je više od stotinu naslova, a mi vam predstavljamo deset s najvišim ocenama na IMDb-u. Zanimljivo, prvo mesto je zauzeto film koji nikada nije ugledao svetlo dana.

Alen Delon u filmu 'U zenitu sunca' (Plein soleil, 1960)
Alen Delon u filmu "U zenitu sunca" (Plein soleil, 1960)foto: Robert et Raymond Hakim / Paris / AFP / Profimedia

Alen Delon, legendarni francuski glumac kog je njegov zadivljujući talenat učinio ikonom evropske kinematografije, preminuo je u 89. godini.


Njegovo troje dece objavilo je zvanično saopštenje o smrti slavnog umetnika, koji je svet napustio nakon duge bolesti, mirno, u svom domu, okružen porodicom.


Poznat kao jedan od vodećih ljudi francuske i evropske kulture 20. veka, bio je jedan od najistaknutijih glumaca šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina, a njegov dar, stil, lepota i raznovrsnost uloga obezbedili su mu međunarodnu popularnost koja je opstala decenijama.

U svojoj biografiji Alen Delon ima više od 100 uloga, za koje je dobio brojna prestižna priznanja, a osvojio je i nagradu Cezar, francuski ekvivalent Oskaru, za najbolju mušku ulogu, nakon što je igrao alkoholičara u "Našoj priči" (1985) režisera Bertrana Blira.


Mnogo je ostvarenja koje su Alena Delona upisala u besmrtnike, a sudeći prema ocenama na platofmi IMDb, ovo je deset najboljih.

 

Alen Delon u filmu 'Roko i njegova braća' (Rocco e i suoi fratelli, 1960)
Alen Delon u filmu "Roko i njegova braća" (Rocco e i suoi fratelli, 1960)foto: Marceau Cocinor - Titanus SPA / Christophel Collection / Profimedia

10 najboljih filmova Alena Delona


10. "Bazen" (La piscine, 1969) – ocena 7,1


Ostvarenje koje je ispred kamere spojilo Alena Delan i Romi Šnajder, jednu od njegovih najvećih ljubavi, donosi priču o Marijen i Žan-Polu, koji provode odmor u vili na francuskoj rivijeri. Marijen poziva svog bivšeg ljubavnika i njegovu ćerku da odsednu s njima i dolazi do tenzije koja preti da eskalira.

 


9. "Dva čoveka u gradu" (Deux hommes dans la ville, 1973) – ocena 7,3


Bivši pljačkaš banke izlazi iz zatvora posle deset godina. Pomaže mu socijalni radnik, ali ga uznemirava policajac iz njegovog prošlog života.

 


8. "Gospodin Klajn" (Monsieur Klein, 1976) – ocena 7,5


U okupiranom Parizu, nemoralni prodavac umetnina Robert Klajn živi luksuzno dok ga policija ne primeti i ne poveže s njegovim misterioznim dvojnikom.

 


7. "U zenitu sunca" (Plein soleil, 1960) – ocena 7,7


Tom Ripli je talentovani prevarant, falsifikator i svestrani, kreativni improvizator i nudi mnogo više nego što mnogi mogu da pretpostave.

 


6. "Pomračenje" (L'Eclisse, 1962) – ocena 7,7


Mlada žena upoznaje zgodnog mladića, ali je njihova veza osuđena na propast zbog njegove opsesije materijalnim.

 


5. "Crveni krug" (Le cercle rouge, 1970) – ocena 7,9


Po izlasku iz zatvora, lopov Kori se udružuje sa ozloglašenim beguncem i bivšim policajcem alkoholičarem, a ovaj trojac počinje da planira veliku krađu.

 


4. "Leopard" (Il gattopardo, 1963) – ocena 7,9


Princ od Saline, plemeniti aristokrata besprekornog integriteta, pokušava da sačuva svoju porodicu usred burnih društvenih prevrata na Siciliji tokom šezdesetih godina 19. veka.

 


3. "Samuraj" (Le samouraï, 1967) – ocena 8


Nakon što svedoci vide profesionalnog ubicu Džefa Kostela, njegovi napori da obezbedi sebi alibi propadaju.

 


2. "Roko i njegova braća" (Rocco e i suoi fratelli, 1960) – ocena 8,2


Pošto su nedavno došli u Milano, Roko i četvorica njegove braće pokušavaju da izgrade novi život nakon što se jedna prostitutka nađe između Roka i Simona.

 


1. "Umri, gospodaru, umri mirno" (Crepa padrone, crepa tranquillo, 1970) – ocena 8,3


Ovaj film je odbačen u toku produkcije i nikada nije snimljen, ali je naveden u biografiji Alena Delona i ima najvišu ocenu na IMDb-u.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Malo poznati detalji o Napoleonu

 

makonda-tracker