tužne vesti

Umro Alen Delon: Nakon dugogodišnje borbe s teškom bolešću glumac izgubio životnu bitku

2

Pre 5 godina je imao moždani udar, a onda je usledila borba sa rakom, od kojeg je i preminuo 

PREMINUO ALEN DELON
PREMINUO ALEN DELONfoto: Ladislav Křivan / CNC / Profimedia

Veliki francuski glumac Alen Delon preminuo je u 88. godini, saopštilo je njegovo troje dece u izjavi za AFP u nedelju.

 

Glumac se godinama borio sa raznim zdravstvenim problemima, počev od 2019. godine kad je imao moždani udar, nakon čega je usledio rak, koji ga je na kraju i porazio.

 

- Alen Fabijen, Anuška, Entoni, kao i (njegov pas) Lubo, sa dubokom tugom objavljuju smrt svog oca. Preminuo je mirno u svom domu u Dušiju, okružen troje dece i porodicom - navodi se u saopštenju.

Porodica je u saopštenju zamolila javnost da ima razumevanja za njihovu bol i da im da dovoljno privatnosti da u miru prođu kroz ovaj težak period. 

 

Za života Alen Delon je odigrao veliki broj pozorišnih i filmskih uloga, a osim toga ostao je upamćen i kao reditelj i scenarista. Rođen 08.11.1935. u Sceauku, Seine (sada Hauts-de-Seine), Il de France, bogatom predgrađu Pariza.

 

Njegovo ime ostaće velikim slovima upisano u anale svetskog filma, a nesumnjivo je da je bio jedna od najvećih filmskih ikona 20. veka. Alen će ostati upamćen po ulozi u filmu "Roko i njegova braća", kao i "Gospodarica igre".

ALEN DELON JE OSTAO UPAĆEN PA SJAJNIM ULOGAMA
ALEN DELON JE OSTAO UPAĆEN PA SJAJNIM ULOGAMA foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Osim ovih Alen je imao veoma uspešne uloge i u drugim ostvarenjima među kojima su najpoznatije one odigrane u filmovima "U zenit sunca", "Samuraj", "Borsalino", "Gepard", "Sicilijanski klan", "Policajac", a tu su i mnoge druge.

 

Na početku svoje karijere imao je sreću da se u Parizu sretne sa glumicom Brižit Ober, koja ga je povela u filmski svet i pomogla mu da dobije prve uloge.

 

Zbog svog izgleda zavodnika privukao je veliku pažnju medija, ali i reditelja, a neosporan talenat mu je pomogao da se vine put zvezda

ALEN JE IGRAO ZAVODNIKA I ŽENE SU GA OBOŽAVALE
ALEN JE IGRAO ZAVODNIKA I ŽENE SU GA OBOŽAVALE foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

- Dobro radim tri stvari: svoj posao, gluposti i decu - rekao je jednom ovaj slavni Francuz.

 

Iako se u poslednjih nekoliko godina borio za zdravlje i ozdravljenje nikada nije želeo da ga drugi sažaljevaju. Uvek je išao hrabro napred i nije se plašio smrti. Želeo je da ga svi pamte kao jakog i vedrog čoveka, u čemu je čini se i uspeo.

 

Na Filmskom festivalu u Kanu 2019. Delon je nagrađen počasnom Zlatnom palmom za doprinos kinematografiji.

 

Bonus video:

Biković izbačen iz serije - ovo je razlog

 

makonda-tracker