borac

Sa 18 godina dobio je tešku dijagnozu, preživeo rat i gubitak oca: Život Boža Vreća obeležile su mnoge tuge

0

Mnogi ne znaju da je jedan od najpopularnijih umetnika Balkana magistar u oblasti koja nema veze s muzikom, ali on kaže da su one i te kako povezane. Uvek ju je nosio u sebi, a ona mu je, uz "božansku milost", bila lek u najtežim trenucima.

Božo Vrećo na koncertu u Sava Centru u Beogradu
Božo Vrećo na koncertu u Sava Centru u Beogradufoto: Z. Milutinovic/ATAImages

Jedna od najzapaženijih ličnosti proteklih godina na našim prostorima, dobrodošla, poštovana i obožavana u svakoj od zemalja bivše Jugoslavije bez sumnje je Božo Vrećo, pevač sevdalinki, koje uspešno spaja s elementima bluza, džeza i soula.


Umetnik, koji danas slavi 41. rođendan, izdvojio se moćnim glasom, kao i svojim ekscentričnim stilom koji ponekad privlači i više pažnje nego njegova dirljiva interpretacija.


Duge kose, našminkanih očiju, u elegantnim, dugačkim haljinama, ponekad s turbanom, a uvek nalakiranih noktiju i guste, crne brade, Božo je jedinstvena pojava na regionalnoj sceni.

 

Božo Vrećo danas slavi 41. rođendan
Božo Vrećo danas slavi 41. rođendanfoto: Milan Maricic/ATAImages

Do vas je koliko vam je stalo i koliko jako želite imati svoj život u svojim rukama – objasnio je jednom prilikom on za BBC.


Božo Vrećo rođen je u Foči 18. oktobra 1983. godine, a rastao je s majkom i dvema sestrama, nakon što mu je otac oduzeo sebi život kada je pevač imao svega pet godina.

Traumatičan gubitak oca


Moj otac je izvršio samoubistvo, a majka je tu morala da zauzme dvojaku ulogu i da bude snažna za oboje. Izvela me je na pravi put, da budem dobra osoba... Svi ti ožiljci su se pretvorili u moje pesme. Svakako je bilo teško, ali Bog se postara za sve i sve kockice postavi na svoje mesto – rekao je jednom prilikom pevač.

 

Slavni pevač je jednom prilikom na Instagramu podelio očevu fotografiju, uz driljiv opis.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vreco Bozo (@bozovreco)

Taj divan čovek je moj tata. Sanjao sam ga sinoć i bio je tako lep u mom snu – istakao je.


Kao tinejdžer saznao da ima epilepsiju


U mladosti je imao vrlo težak period kada da mu je sa 18 godina dijagnostikovana epilepsija.


Božanska milost me je izlečila, a moja pesma me je regenerisala. Onda kada život počnete živeti bez stresa i razmišljanja šta neko misli, te se prepustite svojoj slobodi, onda je i život magičan i lekovit. Moj lek je u posvećenosti Bogu i fokusiranju na umetnost koja ima božansku komponentu isceljenja – kaže Božo.

Svim svojim srcem i dušom. Božanska ljubav me je osnažila, oblikovala i pripremila za sve što je bilo i tek dolazi. Njemu je sva zahvalnost za sve u mom životu. Svaki moj koncert njemu je na dar. Neraskidiva veza s Bogom je u predanosti i dobroti, posvećenosti i prepuštanju duši da zapeva i krene putem koji oseća u svojoj duši. Upravo to i činim sve ove godine, koliko god to nekome izgledalo nadrealno i nezamislivo – ističe on.

 

Božo Vrećo na koncertu u Beogradu
Božo Vrećo na koncertu u Beogradufoto: Stefan Tomasevic/ATAImages

Detinjstvo obeleženo ratom


Budući da je rođen i odrastao u Bosni i Hercegovini, pevač je video i osetio mnoge strahote koje rat nosi sa sobom. Zahvaljujući svojoj veri i pristupu životu, on je, kaže, sačuvaj zdrav razum.


Preživeli smo teške godine gladi, opasnosti od snajpera, hordi vojske koja dolazi i ubija na kućnom pragu. Moja Elma, o kojoj pevam, tako je izgubila svoj nedužni život. Preživeli smo pustoš, gledajući leševe, skrivajući se i pronalazeći smiraj u molitvi koja nas je održala da ne izgubimo razum gledajući i proživljavajući pakao oko nas – objasnio je za portal Lupiga.


Muzika je uvek bila u – arheologu


Božo je od malih nogu bio naklonjen umetnosti i pokazivao veliki dar. Ipak, nije školovani pevač, već samouk, budući da ga je život odveo put nauke, a mnogi ne znaju da je on magistar arheologije.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vreco Bozo (@bozovreco)


Arheologija i sevdah su i te kako povezane i neodvojive sekvence koje su u mom slučaju dvojako usmerene ka jednom cilju istinitoj emociji koja progovara kroz vreme i epohe – kazao je svojevremeno. – Gledam da uvek ima ponešto lično i sudbinski vezano za neki od likova u mojim pesmama, to je moj način, tako stvaram, zaboravljene pretvaram u večne.


Ipak, tek s 25 godina je pronašao svoj put, kada je počeo da izvodi muziku za koju kaže da je uvek bila u njemu.

Nove pesme zapisuje "posvuda i u svako doba, obično kasno noću i rano ujutro", rekao je jednom prilikom za Noizz, a inspirišu ga pevači poput Himze Polovine, Selima Salihovića, Emine Zečaj, Nade Mamule.

 

Božo Vrećo na nastupu
Božo Vrećo na nastupufoto: Radule Perisic/ATAImages

Do danas, Božo je objavio dva albuma s ansamblom Halka – "Halka" (2013) i "O ljubavi" (2014), a samostalno je izdao četiri albuma: "Moj sevdah" (2014), "Pandora" (2017), "Melek" (2018) i "Lacrimae" (2020).
 

BONUS VIDEO

Fu Bo i njegova učionica kineske kaligrafije

 

makonda-tracker