zvala ju je "kisela kiša"

"Zla maćeha princeze Dajane" bila je njen najveći neprijatelj: Pred smrt se desio preokret koji baš niko nije razumeo

0

Najbliži princeze Dajane – njen brat i sestre – doživeli su iznenađenje koje nisu uspevali da shvate, nakon što je Di počela redovno da se viđa sa ženom koja im je zagorčala detinjstvo.

Princeza Dajana rano se odvojila od majke, nakon što je njen otac posle razvoda dobio starateljstvo nad decom
Princeza Dajana rano se odvojila od majke, nakon što je njen otac posle razvoda dobio starateljstvo nad decomfoto: Mike Forster / Daily Mail / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nedavno je obeleženo 27 godina od smrti princeze Dajane, jedne od najvoljenijih članica britanske kraljevske porodice u istoriji i žene koja svojim životom intrigira i danas.


Ispričano je mnogo priča o svemu što je lomilo slavnu ledi Di tokom samo 36 godina njenom života, uključujući nesrećan brak s današnjim kraljem Čarlsom, brojne ljubavnike, borbu protiv bulimije i depresije, kao i odnos s njenim roditeljima, na prvom mestu s majkom Franses Šand Kid.


Međutim, još jedna žena bila je vrlo značajna za detinjstvo i mladost princeze Dajane.

Ko je bila maćeha princeze Dajane?


U pitanju je Rejn Spenser, kojom se Dajanin otac oženio 1976, sedam godina nakon što ga je supruga i majka njegove dece napustila.

 

Rejn Spenser, maćeha princeze Dajane
Rejn Spenser, maćeha princeze Dajanefoto: Ling/Daily Mail / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ćerka naslednika bogate i aristokratske porodice Aleksandera Mekorkodejla i spisateljice Barbare Kartland predstavljena je na balu debitantkinja 1947, kao 18-godišnjakinja.

 

Tada je proglašena debitantkinjom godine i uskoro se verila s Džeraldom Hamfrijem Ledžom, za kog se udala sledeće godine. S njim je dobila četvoro dece, a tokom braka se zainteresovala za politiku i sa 23 godine postala najmlađa članica Gradskog veća u Vestminsteru, kao članica Konzervativne partije, a u lokalnoj vlasti je ostala narednih 17 godina.


Sa Džonom Spenserom, ocem princeze Dajane i njenim kolegom iz odbora za arhitektonsko nasleđe, stupila je u vezu 1973, a zatim se razvela od prvog supruga tri godine kasnije.

 

Rejn i Džon Spenser
Rejn i Džon Spenserfoto: Anwar Hussein / PA Images / Profimedia

Udajom za Spensera, postala je grofica od Spensera, a četvoro dece koje je njen suprug imao iz prethodnog braka – uključujući ledi Di – nikada je nije zavolelo.

Navodno su je iza leđa zvali Acid Raine, što je igra reči s njenim imenom i znači "kisela kiša", a kako im je nedostajala majka, koja je izgubila borbu za starateljstvo, pevali su joj čuvenu dečiju pesmicu "Kišo, kišo, odlazi".

 

Čarls Spenser i Dajana s majkom u detinjstvu
Čarls Spenser i Dajana s majkom u detinjstvufoto: CHARLES SPENCER / Planet / Profimedia

Kada je Džon Spenser doživeo moždani udar i završio u londonskoj bolnici, ona je navodno bila uz njega. U visokim društvenim krugovima se pričalo da je Rejn držala Dajanu i njenog brata i sestre podalje od bolnice, insistirajući na tome da samo ona treba da se brine o njemu. Erl Spenser se oporavio, ali su Dajani bile potrebne godine da uspostavi normalan odnos s maćehom i zahvali joj na tome kako je negovala njenog oca.


Princeza je kasnije tvrdila da je gurnula Rejn niz stepenice nakon što Spenser i ona nisu hteli da se jave njenoj majci na venčanju njenog brata 1989.

Tri godine kasnije, nakon što je Džon Spenser preminuo, njegova deca su primoral Rejn da napusti njihovu porodičnu kuću, odnosno čuveno imanje Altorp. Pisalo se, štaviše, da je Dajana napunila kese za smeće maćehinom odećom i da ih je njen brat Čarls šutirao niz stepenice.


Rejn se udala i treći put, za francuskog grofa Žan-Fransou de Šambruna u roku od godinu nakon što je ostala udovica, ali je ovaj brak trajao manje od dve godine.

 

Rejn Spenser s trećim mužem
Rejn Spenser s trećim mužemfoto: Daily Mail / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njeni pastorci iz braka sa Spenserom ismevali su njenu bezuspešnu romansu, pa je bilo posebno iznenađujuće kada je Dajana ponudila da zakopaju sekire, nakon što se princeza razvela od princa Čarlsa 1996.
Kako je u dokumentarnom filmu "Dajanina zla maćeha" iz 2017. rekao njen bibši batler Pol Barel, "Dajana je bila potpuno svesna šta radi, znala je da je to bio preokret".


Znala je da porodica Spenser neće biti srećna, ali nije marila jer je mislila da je vreme da se Rejn vrati – kazao je on.


Navodno je Dajana zaplakala i zahvalila se Rejn na ljubavi koju je pružala njenom pokojnom ocu, a potom su se dve žene zagrlile.

 

Princeza Dajana s maćehom Rejn ispred jednog hotela u Londonu
Princeza Dajana s maćehom Rejn ispred jednog hotela u Londonufoto: BRENDAN BEIRNE / Shutterstock Editorial / Profimedia

Od tada su redovno komunicirale, a tek nakon što je princeza od Velsa stradala, otkriveno je koliko su se zbližile pred kraj Dajaninog života.
Rejn je govorila tokom istrage o smrti princeze Dajane 2007. i istakla da je ona uvek govodila da Rejn "nije imala skrivene namere".


Toliko ljudi je, jer je bila popularna i svetski poznata, želelo nešto od nje. To je bio veoma iscrpljujući život – zaključila je maćeha ledi Di.


Pred kraj života, Rejn je radila kao direktorka u lancu robnih kuća "Harrods", a tu priliku pružio joj je vlasnik kompanije Mohamed al Fajed, otac Dodija al Fajeda, poslednjeg ljubavnika princeze Dajane, koji je poginuo s njom u Parizu 1997.


Rejn je preminula 21. oktobra 2016, nakon borbe protiv raka.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šta je Čarls rekao Vilijamu na krunisanju?

 

makonda-tracker