od obožavana do prezira

Usred noći je povikao: "Došao sam da ti uzmem ženu!" Najveća ljubav Marije Kalas postala je bol koji ju je polako ubijao

1

Od obožavanja, ispunjavanja želja i strastvenih dana i noći na Egejskom moru, ljubav Marije Kalas i Aristotela Onazisa pretvorila se u sado-mazohistički odnos koji ju je uništio.

Aristotel Onazis i Marija Kalas
Aristotel Onazis i Marija Kalasfoto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Holivudska glumica Anđelina Džoli vratila se ispred kamere u velikom stilu – u filmu "Marija", u kom igra slavnu opersku divu Mariju Kalas.


U ostvarenju čileanskog režisera Pabla Laraina Anđelina je oživela jednu od najcenjenijih i najvoljenijih žena 20. veka, a tokom Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji istakla je da je tužna što Marija Kalas ne može da gleda ovaj film i vidi ljubav sveta prema njoj.


Američko-grčka operska pevačica preminula je 16. septembra 1977. godine u Parizu, što znači da ćemo za nekoliko dana obeležiti 47 godina od njene smrti, a njen život intrigira i danas.

Život Marije Kalas

 

Rođena je u Njujorku 1923, kao dete grčkih imigranata, a navodno je još kao dete patila jer nije osećala ljubav majke, koja je toliko želela sina da jedva da je mogla da pogleda Mariju.

 

Marija Kalas
Marija Kalasfoto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Tokom Velike depresije, Marijina porodica je bankrotila, roditelji su se razveli, a majka se zajedno sa Marijom i starijom sestrom, vratila u domovinu. Ona je patila za Menhetnom i ocem, čijoj se novoj supruzi Marija nije dopadala.


Tokom života u Atini, Marija je stekla muzičko obrazovanje, a učila je od slavne Marije Trivele, da bi potom započela opersku karijeru u Grčkoj nacionalnoj operi.

 

Najpre je igrala sporedne uloge i imala malu platu, zahvaljujući kojoj je njena porodica prebrodila godine Drugog svetskog rata, a potom je nastupala u Italiji i vratila se u Ameriku.

 

Velika prekretnica u njenoj karijeri dogodila se 1949. godine, kada je angažovana kao Brunhilde u "Valkiri" u Veneciji, nakon čega su se uloge nizale, a Marija Kalas ušla je u istoriju kao neko ko je mogao da peva sopran, mecosopran i tenor i ima otvorena sva vrata. Nastupala je u Veneciji, u operama Vagnera i Belinija, u milanskoj Skali, u Londonu...


Njen privatni život intrigirao je javnost u 20. veku, pa i danas, pre svega zbog ljubavnih krahova i ljubavi s Aristotelom Onazisom.

Brak Marije Kalas sa 30 godina starijim Italijanom


U godini u kojoj je njena karijera procvetala, 1949, Marija se udala za Đovanija Batistu Meneginija, u katoličkoj katedrali, iako je pevačica bila pravoslavka.


Upoznali su se tako što je bogati italijanski industrijalac, koji je bio strastveni obožavalac opere, ugledao Mariju na seceni. Kada je prvi put čuo Kalas kako peva, navodno je shvatio da je ona žena koju je čekao ceo život.

Uzmite sve, meni treba samo Marija – rekao je svojevremeno Menegini kada je napustio 27 fabrika u korist porodice, koja se pritivila njegovoj ljubavi s Grkinjom.


Iako je bio 30 godina stariji od nje, to nije bilo prepreka njihovoj sreći, ali jeste poznanstvo Marije Kalas s grčkim brodovlasnikom Aristotelom Onazisom.

 

Ljubav Marije Kalas i Aristotela Onazisa


Operska diva i Aristotel upoznali su se 1957. godine u Veneciji i odmah započeli strastvenu vezu. Iako je Menegini i sam bio na jahti "Kristina", gde su se Marija i Grk zaljubili tokom trosedmičnog krstarenja Mediteranom, oni su se prepustili strastima.

 

Marija Kalas
Marija Kalasfoto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Uprkos zgražavanju javnosti, oni se maltene nisu ni krili, a teško da su mogli i da sakriju opijenost ljubavlju. Ni Marija i Onazis nisu brinuli o komentarima i društvenim normama, a očarani bogataš je ispunjavao svaku želju slavne pevačice i doživljavao je kao zapovest. Kada bi rekla da voli tango, on bi s njom plesao cele noći, a ako bi rekla da voli ruže, napunio bi čitavu plesnu salu njima, a kada bi joj bilo do provoda, on bi joj priredio glamuroznu žurku.


Ipak, Menegini je odbijao da se razvede, besan i osramoćen jer je prevaren. Čak dve godine trajala je afera Marije Kalas i Aristotela, a kada su jednom prilikom sreli vaseljenskog patrijarha Atinagoru – Marija je to doživela kao znak. U podnožju Atosa, patrijarh im je rekao da su najveći mornar i najveća pevačica savremenog doba, na šta je operska diva pustila suze i doživela ovaj susret kao Božiji znak da je njena i Aristotelova ljubav trebalo da se desi i da nebesa protiv nje nemaju ništa.


Očajan od ljubavi, Grk je navodno pokušao da "kupi" Mariju od muža.


Koliko tražite za Mariju? Pet, deset miliona? – pitao je.

Nakon svih muka, jedne večeri se pojavio ispred doma koji su Menegini i Marija Kalas delili i jednostavno poručio:


Došao sam da ti uzmem ženu.


Konačno se razvela, kao i Onazis od supruge Tine, a Marija se potom odrekla svog američkog državljanstva jer je po tadašnjim zakonima grčka državljanka mogla legalno da se venča samo u grčkoj pravoslavnoj crkvi.
Marija je na stanu stavila i svoju muzičku karijeru i bila posvećena isključivo svojoj novoj ljubavi, a operski i filmski režiser Franko Zefireli ispričao je jednom priliokom da mu je Kalasova na pitanje zašto više ne vežba odgovorila da "pokušava da ispuni svoj život kao žena".


Poznato je da tokom braka s Meneginijem, Marija nije mogla da ostane u drugom stanju, a on je u knjizi koju je napisao o pevačici napisao da ona nije mogla da ima decu. Zato pomalo zbunjuje tvrdnja biografa Nikolasa Gejdža da su Marija i Aristotel dobili 30. marta 1960. godine sina koji je preminuo samo nekoliko sati po rođenju. Prema drugim izvorima, Marija je imala najmanje jedan abortus tokom veze s Onazisom.

U svakom slučaju, vremenom je njihov odnos bio sve gori, a ljubav je kod Aristotela splasnula. Prema Mariji se ponašao surovo, bezosećajno, s omalovažavanjem, a navodno je njihov odnos u jednom trenutku postao i sado-mazohistički. On je više nije poštovao, a ona je obožavala zemlju po kojoj je Grk hodao, živela je samo da bi bila s njim, kao da je zavisila od njegove pažnje.

Marija je Onazista sve manje zanimala, kao da je neki brod koji mu je dosadio, poigravao se s njom, vređao je, nazivao je "glupačom s velikim nosem", pred drugima govorio da je ona samo za krevet, ismevao je njen intervju u kom je rekla da će se venčati.


Kao što je bio neveran i prethodnim partnerkama, tako je uskoro i Mariji i na ovaj način slomio srce, ušavši u vezu sa Džeki Kenedi, nekadašnjom američkom prvom damom i udovicom Džona F. Kenedija. Kalasova je izrazila nameru da Aristotel i ona odu na krstarenje, nakon čega joj je rekao da ona ne može da dođe na jahtu zvog "posebnog gosta".

 

Aristotel Onazis bio je u braku sa Džeki Kenedi
Aristotel Onazis bio je u braku sa Džeki Kenedifoto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Nije prošlo mnogo, a Onazis i Džeki su se venčali, a Marija je ostala sama, depresivna, slomljena, bez karijere.


Prvo sam izgubila glas, potom figuru, a onda i Onazisa – rekla je jednom prilikom.


Dok je još uvek bio u braku sa Džeki, Marija i Aristotel su se nakratko pomirili, što je on objašnjavao time što mu je u krevetu bilo prijatnije s krupnijom ženom jer je "sit kostiju".


Voleo sam te, ne uvek valjano, ali voleo sam te koliko sam mogao – rekao joj je navodno jednom.


Pred smrt 1975, navodno je Aristotel poklonio Mariji Hermes ćebe.

 

Marija Kalas
Marija Kalasfoto: ts3 / Zuma Press / Profimedia

Ona je preminula dve godine kasnije, nakon srčanog udara, a njeni ostaci su kremirano, posle čega je pepeo Marije Kalas rasut iznad Egejskog mora, na kom su Aristotel i ona imali mnogo srećnih i strastvenih trenutaka.


Uvek sam igrala junakinje koje na kraju umru zbog ljubavi. To je nešto što mogu da shvatim... – izjavila je pre smrti.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pas Šarko najveći fan opere

 

makonda-tracker